Sluta ha ångest över vår existens

Människan kommer att utrotas – men inte ännu.

Fascismen brer ut sig. Arbetslösheten ökar. Skogarna brinner. Desinformationen flödar. Pandemin sköljer över oss – och nu håller världen andan. Får Donald Trump fyra nya år i Vita huset?

Ibland känns det som att jorden håller på att gå under och att mänskligheten förtjänar det. Men vad du än tycker: Det kommer inte att hända inom den närmsta framtiden. Människan är här för att stanna LÄNGE till.

Människan är visserligen ganska värdelös på att överleva. Vi är svindåliga på att hantera hetta och kyla, och vi behöver äta hela tiden. Om det slog ner fem atombomber nu hade jag hellre varit en sköldpadda som blev till en sten och som inte behövde äta på flera månader. 

Vi är som mammuten

Vi är inte byggda för att överleva katastrofer och plötsliga klimatförändringar. Eftersom vi föder få barn och varje generation lever länge tar det tid att bygga nya familjer och samhällen. Där sitter vi i samma båt som mammuten som kastade in handduken för 5000 år sedan.

Dessutom har vi samlat på oss onödiga behov som gör oss sårbara och långsamma. Det går att bli av med somliga. Som behovet att äga saker. En av världens rikaste människor – Tesla-mannen Elon Musk – började i våras sälja alla sina saker för att han inte vill vara ägd av prylar (eller för att han ska ha råd att åka till rymden).

Vi kommer att utrotas

Men nog om Musk. Det här är en uppmaning till dig som har ångest över vår existens. Det blir lätt så en dag som denna. Men ha inte det. Inte här och nu. Att vi kommer utrotas det vet vi. Det har 99,9 procent av alla levande ting blivit hittills. Men vi – homo sapiens – har överlevt i 250 000 år och det mesta talar för att vi kommer att överleva lika länge till.

I den här artikeln i Singularity Hub förklarar den evolutionära biologen Nick Longrich pedagogiskt och underhållande varför människan kommer att finnas kvar länge till trots alla existensiella hot. Här är hans fyra huvudargument.

  • Vi finns överallt. Organismer som sprider ut sig geografiskt klarar sig bättre under katastrofer, som om en asteroid skulle träffa jorden.
  • Vi är många. Även om pandemin eller ett kärnvapenkrig skulle eliminera 99 procent av befolkningen, skulle miljoner finnas kvar för att återuppbygga våra samhällen. Fun fact: Om alla 7,8 miljarder människor ställde sig på en våg samtidigt skulle vi väga mer än alla vilda däggdjur ihop.
  • Vi äter (nästan) allt – precis som de arter som överlevde asteroiden som utrotade dinosaurierna.
  • Vi är unikt anpassningsbara. Ingen art kan anpassa sig lika bra som oss och det beror på att vi gör det genom inlärda beteenden – kultur – och inte DNA.

Frågan är alltså inte om vi kommer att överleva den närmsta framtiden. Frågan är vad vi kan göra mer än att bara överleva.

Dämpa dina vänners ångest – dela gärna den här artikeln på dina sociala plattformar.