Så ser maten ut
i framtiden

Se tidningen Bon Appétits bilder.

2050 kommer vi att vara nästan 10 miljarder människor här på jorden. Det är två miljarder mer än i dag. Så vad ska vi äta? Ja, inte avokados i alla fall. De har troligen gått i graven då. Eller så kommer de att kosta 200 spänn styck. 

Tidningen Bon Appétit har pratat med forskare och matfuturister och de säger att allt kommer att handla om ”Air protein” i framtiden. Så… vad är det då? Jo det är en produkt där man använder högteknologisk jäsning för att förvandla koldioxid till kött eller vad man nu vill äta. 

Bon Appétit bad även forskarna att gissa hur maten kommer att se ut 2032 och de visualiserade då en ”beyond-Beyond burger” (se bilden i topp). De menar att livsmedelsbutikerna då kommer att lagra cellodlade proteiner. I praktiken betyder det att stamceller placeras i bioreaktorer och matas med näringsämnen som glukos – och förvandlas då till vilket kött du vill.

2042 då? Ja då bär vi wearables som säger till när och vad vi ska dricka och äta, och så använder vi 3D-skrivande ugnar som skapar varm mat, som laxen nedan. 

Bon Appétit ville även veta hur maten kommer att se ut om 100 år, men där backade forskarna ut ur rummet och istället fick fyra science fiction-författare måla upp sin bild.

Vill du ha recepten till de smaskiga maträtterna ovan? Kolla in Bon Appétits reportage.