The last kiss?

Covid-19 är inte slutet. Tvärtom.
Vi har bara sett början på en framtid präglad av sjukdomar och epidemier. Nu ligger mänsklighetens öde i våra händer.

Anthony Fauci är en av världens ledande experter på infektionssjukdomar. I en ny forskningsrapport i vetenskapsbibeln Cell förutspår han och kollegan David Morens från amerikanska National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) att antalet epidemier och andra omfattande sjukdomsutbrott bara kommer att öka under de kommande åren. 

De finns tre primära faktorer till detta:

  • Befolkningen växer.
  • Samhällen expanderar.
  • Avskogningen ökar.

Trängseln i överbefolkade städer och människans bottenlösa behov av att resa är två andra minst sagt problematiska faktorer som bidrar till överföringen av smittsamma sjukdomar. Epidemier och pandemier är visserligen ingenting nytt. Mänskligheten har alltid lidit av dem. Men det senaste decenniet har vi brottats med såväl svininfluensan, Zika-viruset, Ebola och Covid-19. 

”Det finns ingen anledning att tro att läkemedel och vacciner ensamma kan övervinna hotet om allt vanligare och dödligare uppkomst av infektionssjukdomar.”

Anthony Fauci och David Morens

Enligt Fauci och Morens är Covid-19 ännu en påminnelse om att vi i framtiden kommer att framkalla nya sjukdomsuppkomster i allt högre grad. Så länge människan är herre på täppan och våra beslut leder till aggressiva och skadliga övergrepp på naturen är vi fast i detta pandemi-ekorrhjul. Att vi förstör planeten och förökar oss i en sådan grad att vi måste ständigt måste exploatera och bosätta oss på nya ytor gör att vi fortfarande är i risk för överskådlig framtid.