Kraschade han flygplanet med vilje?

YouTuberns spektakulära video har setts av miljoner.

Vad är du redo att offra för att lyckas? Den före detta OS-deltagaren Trevor Jacob, 28, har släppt en rad uppseendeväckande videos som har genererat miljontals klick på YouTube de senaste åren – men inget slår hans senaste klickmonster.

Trevor Jacob of the U.S. is a perfect fit for snowboard cross - Los Angeles  Times

2014 kom snowboardåkaren Trevor Jacob nia i OS. Sedan dess har han blivit en actionsport-influencer som bjuder sina fans på halsbrytande stunts och inblickar i livet som pilot och fallskärmshoppare. Det är ett liv som präglas av jakten på likes – och frågan är om den jakten spårade ur den 24 november. Det var då som Jacob lyfte med sitt lilla flygplan från flygplatsen Lompoc i Santa Barbara, Kalifornien.

YouTuber and Olympian Trevor Jacob accused of crashing plane 'for views' -  NZ Herald

Syftet med resan var att sprida sin vän Johnny Stranges aska över Mammoth Mountain. Den 23-årige äventyraren omkom i en väldokumenterade basejump-olycka 2015 (i somras släppte Jacob en hyllningsvideo där han bland annat visar Go Pro-bilder från sin väns sista sekunder i livet).

BASE jumper Johnny Strange dies in wingsuit jump in Swiss Alps - Los  Angeles Times
Johnny Strange.

Väl uppe i luften dröjde det inte länge innan Trevor Jacob hoppade ut ur planet som kraschade bland bergen. En månad senare publicerade han filmen på YouTube – vilket fick många piloter att reagera. De hävdar att mycket tyder på att Jacob fejkade motorhaveriet och nu utreds olyckan av den amerikanska luftfartsmyndigheten.

Animated GIF

Därför tror experterna att Jacob fejkade motorhaveriet:

  • Han köpte flygplanet en kort tid innan olyckan.
  • Det kryllar av kameror på flygplanet, men man får inte se kontrollpanelen efter att motorn dött.
  • Jacob ses inte utföra några nödprocedurer som att försöka starta om motorn, kontakta flygledningen eller påbörja en nödlandning – trots att det fanns flera platser där han hade kunnat landa.
  • När Jacob hoppar ut från flygplanet har han en eldsläckare fastspänd runt benet (innanför byxorna), vilket piloter sällan har.
  • Experter påstår att Jacob stannade propellern med vilje för dramatisk effekt.  
  • Jacob hade på sig en fallskärm redan vid start, vilket är ovanligt i sammanhanget. I videos från andra flygningar bär han inte fallskärm.
A YouTuber's Plane Crash Draws Doubts From Aviation Experts - The New York  Times

Men varför skulle äventyraren Jacob medvetet krascha ett flygplan som han nyss köpt? Det är här som den nya tidens kreatörsekonomin gör entré. Exakt vad Jacob har tjänat på videon – som i skrivande stund har 1,6 miljoner visningar – vet vi inte. Och det är svårt att gissa. När Business Insider nyligen frågade en rad YouTubers vad de tjänar på en video som genererar en miljon visningar landade siffran på allt från 30 000 till 400 000 kronor. Men då har de inte räknat in värdet av alla nya prenumeranter som en miljonvideo ger.

I Trevor Jacobs fall handlar det troligen om flera tiotusentals nya fans – vilket i sin tur ökar tittningen både på gamla och framtida videos och möjliggör större sponsorsamarbeten. Och det lär behövas, för även om han i dag har 132 000 prenumeranter på YouTube visar NoxInfluencers siffror att Jacobs har en bit kvar innan han kan leva gott på sina annonsintäkter.

Men framför allt ska det bli intressant att se om den senaste videon har gett raketbränsle till Jacobs andra intäktskälla: tandemhopp med nybörjare. För 250 dollar får du nämligen hoppa fallskärm med den våghalsige äventyraren. Men än så länge tycks effekten ha uteblivit. I helgen finns det faktiskt lediga tider både på lördag och söndag, så om du har vägarna förbi Santa Barbara tycker jag att du ska slå Jacobs en signal. Det kommer garanterat resultera i ett minne för livet.

Ps. Det finns att alltid de som är värre. Under åren 2011-2017 dog 259 människor i jakten på en schysst selfie. I artikeln ”De dog i jakten på likes” berättar jag mer om det morbida fenomenet.