VETENSKAP

Hur mår du egentligen?

Det digitala verktyget ”Hedonometer” analyserar vår mentala hälsa.

Ett gäng matematiker och datavetenskapsmän har utvecklat ett verktyg som påstås visa hur lyckliga och olyckliga vi är – i realtid.
Det ser tyvärr inte så bra ut.

Forskare från Computational Story Lab på universitetet i Vermont, USA, började bygga verktyget ”Hedonometer” redan 2007 när Twitter lanserades. Metodiken är förhållandevis enkel: de har kategoriserat ord utifrån känslor, med lycka på den ena flanken och sorg, rädsla och hat på den andra.

Genom att analysera miljontals tweets varje dag kan verktyget bedöma hur Twitter-användarna mår JUST NU, men även följa hur allmänhetens sinnesstämning och mentala hälsa förändras över tid.

”Our Hedonometer is based on people’s online expressions, capitalizing on data-rich social media, and we’re measuring how people present themselves to the outside world.”

– Hedonometer.org

Verktyget visar att vi blir allt olyckligare. Sedan 2015, ett år innan Donald Trump blev president, har kurvan dalat konstant och den värsta dagen av dem alla var tydligen den 31 maj tidigare i år – en vecka efter att George Floyd dödades, vilket blev startskottet för de demonstrationer som varade hela sommaren. De vanligaste engelska orden på Twitter den dagen var “terrorist,” “violence” och “racist”. Än så länge analyseras endast engelska ord. Nästa steg är att inkludera fler språk.

New York Times har nyligen skrivit om Hedonometern, men framför allt rekommenderar jag dig att lyssna på Alex Goldmans intervju med en av skaparna i senaste avsnittet av podcasten Reply All.