MEDITATION

Operation: Rädda hjärnan

Här är appen som räddar dig från att drunkna i informationshavet

När jag växte upp var det bara den frånskilda Flower Power-morsan till Micke i 9C som mediterade. Ingen hade väl kunnat gissa att alla män i skägg och snabba sneakers skulle vara hooked 20 år senare.

Men så är det, och det är inte konstigt. Vi håller på att drunkna i ett digitalt informations-hav. Det senaste dygnet har vi producerat mer innehåll än vad vi gjorde under hela 50-talet. Internet lurade ut oss på en informations-autobahn och den smarta telefonen har gjort oss till kick-knarkare. Vi tar upp våra telefoner var tionde minut – och spenderar tio timmar per dag framför skärmar.

I en sådan flipperspel-verklighet är det en superstyrka att kunna fokusera och styra sina tankar, och det är precis vad meditation lär dig att göra, visar forskning. Därför är det fullt rimligt att appar som Headspace och Calm sprider sig som en löpeld, trots att de kostar skjortan.

En app som är gratis – men fullständigt briljant i sin enkelhet – är Tap In. Varje kväll kl 20.50 får jag en notis om att dagens meditationspass börjar om tio minuter. Jag klickar och får se hur antalet deltagare växer för varje minut som går – tills meditationsledaren i New York sätter på micken och tar oss ut på en meditativ resa i en kvart. Det är nu eller aldrig. Live. Ingenting sparas. Att trotsa on demand och longtail är vansinnigt modigt och gör tjänsten till en exklusiv lyxprodukt.

Och missa inte Headspace-grundaren Andy Puddicombes TED Talk.