Visst, pengar kan göra dig lyckligare om de hjälper dig att överleva och leva ett drägligt liv. Men så länge du är frisk och har en sovplats och mat på bordet är pengarnas påverkan marginella. Därefter krävs det faktiskt en hel del svett, blod och tårar för att dina intäkter ska ha en positiv effekt på ditt välmående. Är det värt det?
Forskaren Laurie Santos från The Happiness Lab menar att du måste tjäna tio gånger mer än genomsnittet för att känna lycka av pengar. Men effekten är liten och få når dit. Ändå är många fast i ett ekorrhjul utan lyckligt slut, vilket jobbförmedlingstjänsten Monster illustrerade mästerligt i sin prisade reklamfilm från 1999 med målet att få folk att byta jobb.
Faktum är att du blir lyckligare av att prata med främlingar än att tjäna tio gånger mer än genomsnittet, berättade Santos när hon gästade podden Pivot i våras. Ett annat problem för de allra rikaste: när du har nått den magiska gränsen 80 miljoner kronor per år måste du dubblera din inkomst årligen för att få samma lyckorus som tidigare. Det visar en studie som publicerades ifjol.
För att lyckas dubblera din inkomst årligen måste du med all säkerhet offra andra saker i livet, och då uppstår ett nytt problem: du kommer aldrig att nöja dig. Enough är aldrig enough. En som vet det är Jim Carrey.
Min poäng: Välj andra mål och drivkrafter än pengar. Exempelvis kan du ju starta ett eget mediehus som NomoFomo istället. Om du vill ha mina tips på hur du kommer igång är det bara att skicka ett mejl. Jag svarar alltid.
Vill du veta mer om lycka? Här är tre tips.
1. Vem är rik och vad är lycka? New York Times bjussar på ett sällsynt intressant utdrag ur Seth Stephens-Davidowitz bok ”Don’t Trust Your Gut” under rubriken ”The Rich Are Not Who We Think They Are. And Happiness Is Not What We Think It Is, Either.”
2. När pandemin var som värst intervjuade tidningen GQ tolv kända kulturbärare för att få deras personliga perspektiv på jakten på lycka och meningen med livet. Här är summeringen och här är en schizofren spellista med 14 låtar som gör de kända kulturbärarna lyckliga.
3. Ett gäng matematiker och datavetenskapsmän har utvecklat ett verktyg som påstås visa hur lyckliga och olyckliga vi är – i realtid. Läs artikeln på nomofomo.se.