Webben funkar inte för kvinnor och tjejer

Här är fem förslag på hur vi löser det

I dag är det drygt 30 år sedan som internet tog sina första pipande andetag. Det är på många sätt det bästa som har hänt mänskligheten. Men det finns en tydlig negativ trend: Webben har blivit en grogrund för diskriminering, orättvisor och våld mot kvinnor.

Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter och de är grundläggande för ett modernt samhälle. Att webben inte funkar för kvinnor och tjejer år 2020 är därför lika pinsamt som bekymrande. Covid-19 har inte gjort saken bättre. Tvärtom. Behovet av att vara uppkopplad är större än någonsin, vilket ställer problemet på sin spets.

Det var Sir Tim Berners-Lee aka TimBL som uppfann www – the World Wide Web. I dag är han chef för World Wide Web Consortium (W3C). Det är där som diskussioner om riktlinjer och standarder för webben förs. I ett brandtal på Medium-sajten OneZero, som rapporterar om teknologins påverkan på människan, skriver nu Berners-Lee att det är upp till oss alla att ta tag i det här växande problemet. Men framför allt om du är teknolog, VD, ingenjör, akademiker eller politiker.

Han lyfter fram tre områden som är särskilt oroande.

Problem 1: Bristen på tillgång

Fakta: En majoritet av världens alla kvinnor använder inte internet eftersom de inte har råd, tillräckligt med kunskap – eller ens tillgång till uppkoppling. Sannolikheten att en man är uppkopplad är 21 procent större än att en kvinna är det.
Konsekvens: Det kanske inte låter så mycket, men gapet inte bara cementerar utan förstärker även rådande ojämlikheter och hindrar miljontals kvinnor från att använda webben för att utvecklas och göra sina röster hörda.

Problem 2: Bristen på säkerhet

Fakta: En undersökning som publicerades i mars av Web Foundation och World Association of Girl Guides and Girl Scouts visar att över hälften av respondenterna (unga kvinnorna) har upplevt våld online. Det inkluderar sexuella trakasserier, hot och hat samt spridning av privata bilder. 84 procent tycker att problemet har förvärrats. 
Konsekvens: Övergreppen leder till att relationer skadas och att kvinnor och tjejer lämnar de sociala plattformarna, sina jobb och slutar skolan i förtid. Det resulterar i sin tur i att världen berövas på kvinnors åsikter och idéer.

Problem 3: Osynlig diskriminering

Fakta: I dag använder vi allt oftare artificiell intelligens för att bedöma människors förmågor och möjligheter. Det kan göra världen rättvisare – om vi lär oss och väljer att bygga rättvisa algoritmer. 2018 skrotades ett populärt rekryteringsverktyg när man upptäckte att det systematiskt valde bort kvinnor på grund av utbildning baserat på historisk data där roller fylldes av män, skriver Tim Berners-Lee i sitt inlägg Why the Web Isn’t Working for Women and Girls.
Konsekvens: Om vi matar systemen med historisk data förändras ingenting och könsrollerna cementeras ytterligare.

Så hur löser vi det här problemet?

Tim Berners-Lee har fem förslag.

  1. Prioritera problemet: 2020 måste vara året då regeringar och företag hanterar diskriminering av och hot mot kvinnor online som högsta prioritet.
  2. Bistå med bättre data: Företag och regeringar måste ta itu med mörkertalet gällande våld online genom att systematiskt registrera och publicera data om vad kvinnor upplever.
  3. Inför ‘gender equality by design’: Regeringar och företag måste skapa alla produkter, policyer och tjänster baserat på data och feedback från kvinnor med alla sorts bakgrunder.
  4. Skapa rättsligt skydd: Regeringar måste utveckla lagar som håller förövare av nätbaserat våld ansvariga och svara upp och stärka brottsbekämpningen när dessa lagar bryts.
  5. Var aktiva åskådare: Det är allas ansvar att säga ifrån när kvinnor och flickor trakasseras online.