Världens mest innovativa städer är inte de du tror… om tio år

Vilka är världens mest innovativa städer? Många hade svarat San Francisco, Tokyo, Singapore, Peking och London. Européerna hade kanske försökt få in Tel Aviv, Amsterdam och Berlin, asiaterna Seoul och Hong Kong, medan amerikanarna hade velat peta in Boston, Los Angeles och San Jose (eller Silicon Valley). Australienarna hade blivit förbannande för att inte ens ha fått frågan, men ja, både Sydney och Melbourne förtjänar en plats på topp 20-rankingen.

Ingen hade svarat Addis Ababa i Etiopien (bild nedan) eller Mogadishu i Somalia, men om tio år kan de faktiskt ha tagit sig in på den prestigefyllda listan. Tidningen Entrepreneur radar upp en mängd argument för varför det faktiskt kan bli så. Nedan är två.

  • Ett är att Afrikas befolkning växer med 2,7 procent per år, vilket är mer än dubbelt så snabbt som Sydasiens och Latinamerikas. Man kan även säga att Afrika adderar ett helt Frankrike i befolkningsmängd varannat år. År 2030 kommer Afrika att vara hem för nästan 1,7 miljarder människor – medan tillväxten i västvärlden minskar.
  • Ett annat argument är att de senaste årens ökade politiska stabilitet har gjort det lättare för internationella företag att driva sina verksamheter i Afrika, vilket leder till lägre arbetslöshet. 

Vad som saknas är den tekniska infrastrukturen för att säkerställa att afrikanerna själva kan starta företag, innovera och generera välstånd. I dag har nästan 40 procent av Afrika inte ens tillgång till grundläggande internet – samtidigt som resten av världen snackar om IoT, blockkedjeteknik och augmented reality.

Men Entrepreneur ser en ljusning i tekniktunneln: de afrikanska teknikentreprenörerna har vaknat och tar allt fler initiativ. Och när 5G väl är på plats kan det gå fort…