VETENSKAP

Snart är den ultimata lögndetektorn här

Men vill vi verkligen att de ska lyckas?

I dag kommer du att få höra 200 lögner. Om du har tur kan du avslöja hälften av dem. Men mest sannolikt kan du inte avslöja en enda – trots att människan inte är byggd för att ljuga.

Hjärtat rusar. Vi svettas. Vi stammar. Det rycker i ansiktet och vi tittar upp i taket. Att tala sanning kräver mindre ansträngning, ändå ljuger vi. Hela tiden. De flesta lögner är visserligen vita. ”Snygga jeans!” (not). Men vi ljuger även om stora och viktiga saker. Minst en gång per dag. Varför? Vi ljuger för att framhäva och skydda oss själva, men även för att skada – eller undvika att skada – andra.

Polygrafen uppfanns på 1920-talet av John Larson. Det är oftast den som vi tänker på när vi pratar om lögndetektorer. Men i dag finns det flera andra tekniker för att ta reda på om någon ljuger. Alla har dock en sak gemensamt: De fungerar inte till 100 procent.

Just polygrafen, som ju ofta förekommer i filmer, har visat sig vara chockerande enkel att överlista. Men nu hävdar flera företag att de snart – tack vare AI och hjärnskanningsteknologi – har lyckats utveckla teknologi som kan upptäcka när människor ljuger. Rättsväsendet och rekryterare jublar, men vill vi verkligen att de ska lyckas?

Det finns många som inte vill det, såväl poliser som forskare. Som Dan Ariely, psykolog och beteendevetare på Duke University i North Carolina, USA.

“We have this tremendous capacity to believe our own lies, and once we believe our own lies, of course we don’t provide any signal of wrongdoing.”

– Dan Ariely

Med andra ord: Om vi inte vet att vi ljuger kan vi inte bli avslöjade.

2019 gick The Guardians Amit Katwala till botten med lögndetektorns utveckling. Resultatet är minst lika aktuellt idag som då. Hans story finns både som longread och podcast: The race to create a perfect lie detector, and the dangers of succeeding