Skönhetsfilter
vs unga kvinnor

Vi förstärker verkligheten tills den går sönder.

Vad tänker du på om jag säger augmented reality (AR)? Låt mig gissa: Gaming, headset och famlande händer. Eller Pokémon.

Det är inte fel. Men det vanligaste användningsområdet är så självklart att vi glömmer bort det: Fotofilter på sociala medier. Det började som en gimmick – med tomteluvor, kattöron och Game of Thrones-hjälmar – men i dag är det få som inte retuscherar sitt material med hjälp av filter innan det laddas upp på de sociala plattformarna.

MIT Technology Review, som är ansedda Massachusetts Institute of Technologys egna magasinskriver att dessa filter har resulterat i ett minst sagt vanskligt experiment med tjejer i huvudrollen. AR-tekniken har förändrat hur dagens unga kvinnor ser på sig själva och eftersom Snapchat, TikTok och Facebook går all in på såväl artificiell intelligens som augmented reality har vi bara sett början. Var det kommer att sluta vet vi inte, men klart är att medvetenheten och kunskapen behöver öka. Att förstå MIT:s artikeln är ett första steg. Utbildning är ett annat. 

Läs mer: Beauty filters are changing the way young girls see themselves (MIT Technology Review).