Så slår pandemin mot
världens tidningar

Många publicister blöder till döds.

Aldrig förr har det konsumerats så mycket journalistik som idag. Ändå blöder många publicister till döds. Colombia Journalism Review radar upp en rad globala exempel som visar att pandemin har varit allt annat än skonsam mot världens tidningar och mediehus. 

  • I december rapporterade European Journalism Observatory att pandemin har slagit hårt mot den europeiska medieindustrin. Länder som drabbats extra hårt – med återkommande nedskärningar som resultat – är Tyskland, Italien, Storbritannien, Polen, Portugal, Lettland, Georgien och Spanien. Somliga dagstidningar i Polen och Ukraina har minskat intäkterna med hela 80 procent. 
  • Journalisten Cyril Sam rapporterar att nyhetsmedierna i Indien har kämpat för sina liv I mer än ett år och nedskärningarna blir allt fler. ”Post COVID19 news media landscape might be very different from the one we have today”, skriver han. 
  • Enligt Canadian Journalism Project har pandemin resulterat i att 44 nyhetsmedier har gått i konkurs och att nedskärningar på 182 mediebolag har resulterat i att tusentals människor har förlorat sina jobb.
  • I USA har 65 nyhetsmedier gått i konkurs, rapporterar The Tow Center for Digital Journalism. 

Läs mer: The journalism crisis across the world (Colombia Journalism Review).