Tech

Så ser metaversum ut om fem år

Hajpad designbyrå delar med sig av sin framtidsvision.

Du kan bakgrunden vid det här laget. 1992 släpptes boken ”Snow Crash” där författaren Neal Stephenson introducerade världen för begreppet ”Metaverse”, men ingen brydde sig, förutom nördarna. 30 år senare tävlar de största bolagen om vem som ska få ”pole position” nu när den fysiska verkligheten ”äntligen” ska smälta samman med våra digitala liv.

Några exempel: Meta berättade nyligen att de ska släppa fyra nya VR-headsets de närmsta två åren, Snapchat fortsätter att vara relevanta tack vare sin AR-satsning och nu väntar vi bara på att Apple ska släppa sina mixed reality-glasögon. De tros bli Apples största innovation sedan iPhonen – om de inte hinner ta fram en bil först…

Nu till nyheten: Designbyrån Argodesign, som samarbetar med AR-pionjärerna Magic Leap sedan flera år tillbaka, har tagit bladet från munnen och delat med sig hur de tror att metaversum kommer att se ut och fungera om fem år.

What will the metaverse 'actually' look like in 5 years? This studio may  have cracked it

Förenklat kan man säga att deras vision är att vi kommer att fimpa skärmarna och istället uppleva världen genom digitala filter med hjälp av mixed reality. Den mest uppenbara skillnaden är alltså att vi Millennials inte kommer att ha skärmar på väggarna längre. Inget nytt under solen där.

Då är det roligare att fantisera om hur den nya tekniken ska kunna göra våra liv smidigare. Ett exempel är att vi kommer att kunna tjäna flera sekunder när vi sorterar tvätten, samtidigt som vi slipper gå hela vägen till badrummet för att se när torktumlaren är klar.

Vilket drömliv! Men det finns en hake… För att du ska få uppleva allt detta göttiga kräver Argodesign att du tar på dig dom här brillorna…

Förlåt om jag låter dissig. Jag är övertygad om att framtidens VR och AR-teknik kommer att förändra samhället från grunden, men jag är lika övertygad om att det är ljudet – genom utvecklingen av smarta bilar och hem, personliga röstassistenter och nya innehållstjänster – som kommer att vara den främsta portalen till metaversum de närmsta fem åren.

Oavsett vilket tycker jag att du ska läsa Fast Companys artikel om Argodesigns vision och fundera på vilka dörrar som den här tekniken kan öppna för just dig.