HOLLYWOOD

Så blev biofloppen
”världens bästa film”

Nyckeln till frihet är inte alls så bra som du tror

Nyckeln till frihet (1994) är en sevärd film, men jag lovar att både du och jag skulle kunna rada upp 250 filmer som är bättre. Ändå har den toppat filmorganet IMDB:s lista över världens bästa filmer så länge vi kan minnas. Hur kunde det bli så?

Förlåt. Få saker är värre än att döda heliga kor, men den här hemligheten förtjänar dagsljus. Så spänn fast dig, det här är storyn om hur ett släpigt fängelsedrama gick från bioflopp till ohotad etta på världens största filmsajt.

Nyckeln till frihet baseras på Stephen Kings novell Rita Hayworth and the Shawshank Redemption och var regissören Frank Darabonts första film. Huvudrollerna spelas av Tim Robbins och Morgan Freeman, som på den tiden inte var kända för att locka gäster till biosalongerna. För att hitta kvinnor i filmen krävs förstoringsglas och att den gick upp samtidigt som kioskvältaren Pulp Fiction hjälpte inte heller till. Fiaskot var ett faktum.

Cinema Sins listar en rad misstag i Nyckeln till frihet.

Uthyrning och kabel-tv

Biosalongerna ekade tomma, men det dröjde inte länge innan ”Nyckeln till frihet” rankades som världens bästa film av Internet Movie Database miljontals användare. Orsaken stavas videouthyrning och kabel-tv.

Trots biofiaskot beställde Warner Bros., som var ansvarig för filmens distributions-strategi, drygt 300 000 VHS-kopior till videobutiker över hela USA. Långt fler än standard. I praktiken tryckte Warner Bros ner filmen i konsumenternas halsar med resultatet att den blev en av de mest sålda VHS-titlarna 1995. Två år senare landade TNT filmens sändningsrättigheter. Det var ingen slump. Kabel-tv-aktören ägdes av Ted Turner, vars företag 1993 hade köpt Castle Rock Entertainment, som producerade Nyckeln till frihet. Han ville få filmen att flyga ännu högre – och som han gjorde det.

På den här tiden kunde man inte streama filmer online, utan nu var det kabel-tvn som avgjorde filmens öde. Vid millenniumskiftet sändes Nyckeln till frihet på TNT i princip varje dag och så har det fortsatt. 2013 var det bara Mrs Doubtfire med Robin Williams som visades mer på amerikansk tv.

Bara en film från 10-talet

Men allt har sin tid. I dagens fragmenterade värld – där det är lättare än någonsin att producera och nå ut med innehåll – är det svårare än någonsin att lansera en blockbuster. Det är högst sannolikt att det aldrig kommer att göras en bättre film än Nyckeln till frihet – om man ska lita på världens största filmsajt. Av de 30 bästa filmerna på IMDB:s lista är det bara en som släpptes under 2010-talet.

Bottom line: Om Wolf of Wall Street hade släppts tio år tidigare hade den naturligtvis toppat listan.