INVASIONEN

PutinZ pojkar

Den nationalistiska Z-rörelsen sprider sig i Ryssland.

Vad händer egentligen i Ryssland? Det blir allt svårare veta. Putin gör vad han kan för att tysta internationella och oberoende medier – samtidigt som techjättarna stoppar ryssarna och deras statliga medier från att sprida innehåll (och desinformation) på de sociala plattformarna. Putins informationskrig utspelar sig därför framför allt på hemmaplan – med den egna befolkningen som måltavla.

Ett exempel är nationaliströrelsen ”Z” som växer bland ryska högerextremister – men även i närliggande länder. Tidningen Insider skriveratt ”Z” började som en segersymbol för den ryska armén som målade bokstaven på sina fordon när de rullade in i Ukraina.

Image

Ett annat exempel är bilden nedan där ryska soldater uppges ha format ett ”Z” av emblem som de tagit av döda ukrainska soldater.

Image

Men nu har ”Z” spridit sig och allt fler använder symbolen till att visa sitt stöd till Rysslands invasion av Ukraina. Som de cancersjuka barnen nedan och deras föräldrar.

Image

Men framför allt är det ryska nationalister som går i fronten för den nya rörelsen, som videon nedan visar.

Rörelsen har även spridit sig utanför Rysslands gränser. För några dagar sedan marscherade omkring 1000 serbiska ultranationalister i Belgrad för att stödja de ryska attackerna mot Ukraina. Somliga bar banderoller med ett vitt “Z”.

För den som har följt Donald Trumps framfart i väst de senaste åren är fenomenet och metodiken knappast främmande. Precis som i fallet med ”MAGA” (Make America Great Again) och ”Q” (Qanon) är ”Z” optimerat för internetkulturen: extremt meme- och delningsvänligt innehåll som dessutom lätt kan förvandlas till kepsar och tröjor. Om du vill veta exakt vad jag menar ska du titta på videon nedan.

Vill du veta mer om ”Z”? Då rekommenderar jag den här Twitter-tråden.