Polisen misstänker: De försökte tvätta stulen kryptovaluta – till ett värde av 40 miljarder kronor

För ett knappt ett dygn sedan slog det amerikanska justitiedepartementet till mot Ilya Lichtenstein, 34, och hans fru, Heather Morgan, 31. Paret, som bor på Manhattan i New York, misstänks för att ha försökt tvätta 4,5 miljarder dollar av stulen kryptovaluta. Stöldgodset, eller bitcoinsen om du så vill, ska ha stulits 2016 när kryptobörsen Bitfinex hackades.

Björn Jeffrey i nyhetsbrevet ”SvD Tech-brief”:

”Det är oftast solskenshistorier man hör om extrema uppgångar för kryptovalutor. I det här fallet är den utvecklingen kanske inte riktigt lika kul. När valutan stals var värdet runt 71 miljoner dollar – men den siffran har sedan dess växt till 4,5 miljarder, vilket nu gör brottet allvarligare. Myndigheterna har hittills lyckats återfå hela 3,6 miljarder dollar – det största finansiella beslagtagandet i amerikansk historia.”

Vad som gör det här fallet särskilt intressant – utöver att det handlar om ett rekordbeslag – är parets bakgrund. Ilya Lichtenstein är en ängelinvesterare som har varit med i den prestigefyllda acceleratorn Y Combinator och Heather Morgan är som en schweizerkniv i den digitala världen där ditt värde räknas i hjärtan och likes. Entreprenör! VD! Ekonom! Rappare! Journalist! Konstnär! Investerare! Morgan är det mesta man kan vara. Hon har till och med en klädkollektion där jackan nedan ingår.

Heather Morgan - who calls herself the 'Crocodile of Wall Street' - faces 20 years in prison

Heather Morgans fotspår:

  • 2021 skrev hon fem krönikor för den anrika tidningen Forbes.
  • På LinkedIn titulerar hon sig som serieentreprenör och SaaS-investerare.
  • På TikTok kallar hon sig konstnär och rappare.
  • På Twitter, där hon har 22 000 följare, är hon även modedesigner.
  • På hennes hemsida, där hon går under artistnamnet ”Razzlekhan”, beskriver hon sig själv så här: ”The infamous Crocodile of Wall Street strikes again! More fearless and more shameless than ever before, she’s taking on everyone from big software companies to healthcare to finance bros.”
Stream Razzlekhan | Listen to podcast episodes online for free on SoundCloud

Men det är rapkarriären som sticker ut allra mest. Dels för att det, snällt uttryckt, är hennes svagaste kort i kortleken. Men också för att budskapen i hennes texter rimmar väl med brottsanklagelserna. I musikvideon nedan bär hon en zero fucks-keps och refererar till sig själv som ”the motherfucking crocodile of Wall Street”.

Det kanske syns (men inte hörs) att Morgan håller den sydafrikanska rapduon Die Antwoord högt. Andra förebilder är Salvador Dali, Diane Arbus, Hunter S Thompson, Roald Dahl och Charles Bukowsky.

Inside wild life of rapper Heather Morgan who bragged about being a 'dirty  h*' before 'laundering $4.5BILLION Bitcoin'

Sugen på att höra mer? På Spotify hittar du fem riktiga floorfillers (missa inte SaaSholes) och tidningen Intelligencer har handplockat några videos från Morgans TikTok-konto som definitivt är värda några minuter av ditt liv.