Musik

Om du bara ska se en livekonsert ikväll…

Min relation till Aftonbladets musikrecensenter peakade under 90-talet. Då visste jag vad alla hette och gillade. Men vem jag var visste ingen. Allra minst jag.

För mig var de gudar. Deras ord var lag. De var på många sätt som killarna i nian på högstadiet. Själv jobbade jag på Aftonbladets webbredaktion som nöjesredaktör, vilket betydde att jag lade ut material som gudarna producerade.

På den tiden läste människor fortfarande papperstidningen, så ärligt talat tror jag inte att gudarna brydde sig om att deras material blev små notiser till förmån för Britney Spears och Paris Hiltons senaste natt på Viper Room. Det där kom senare att förändras, när internet till slut förpassade papperstidningen till brasan. 

Gudarna tyckte mycket. Det var en av många saker som jag gillade med dem. De hade alltid en åsikt och de var bara överens om en sak: Prince var världens bästa musiker. Daft Punk fick också många röster, men genren stoppade dem från segern. 

Rakt in på topplistan

Att Prince – 15 år senare – fortfarande sitter på tronen blev påtagligt när en nyutgåva av hans legendariska album Sign O’ The Times från 1987 nyligen släpptes och tog sig in på plats 13 på Rolling Stones lista över de 200 bästa albumen.

Men här är poängen: Den bästa videon du kan titta på i kväll är en liveinspelning av Purple Rain – som överlevde hela vägen till albumet. Ljudupptagningen, och framförandet, var så bra att han helt enkelt använde den till originalet.

Videon Rare Footage Of The recording of “Purple Rain” With Commentary” är lätt att missa då den inte finns påminner YouTube, utan på Vimeo. Glöm inte det. Det finns ett liv utanför YouTube, även om det är svårt att tro.