Covid-19

Munskydd
eller inte?

Fyra vetenskapliga argument till varför alla borde skydda sig.

Johnny Harris symboliserar den nya tidens journalister som bygger sin status och trovärdighet på de digitala arenorna genom att använda humor och prata så att folk förstår. Dessutom är han grym på att klippa videos. Den här gången har han gjort en djupdykning i vetenskapen om munskydd och Covid-19. 

Hinner du inte se videon? Här är hans takeaways:

1. Enligt nya teorier kan smittsamma partiklar vara luftburna i flera timmar, vilket betyder att det inte räcker med att se upp för exempelvis nysningar. Det kan finnas Coronavirus nästan överallt. 

2. De som smittas av Covid-19 drabbas olika hårt. Vissa är symptomfria, andra är sjuka och somliga dör. Forskning visar att ju mindre virus du får, desto mindre sjuk blir du.

3. Den som är smittad och använder mask skyddar andra på två sätt: Mycket av viruset stannar i masken och den bromsar upp de smittsamma partiklar som tar sig igenom – vilket minskar deras “livslängd”.

4. Masken skyddar dig som är frisk från smittsamma partiklar. Inte alla, men en del.

Johnny Harris lyfter även fram argumentet att munskyddet hindrar dig från att ta på ditt ansikte hela tiden, men där anser många att det är tvärtom: Munskyddet gör att vi petar oss själva i ansiktet oftare. Den vetenskapliga slutsatsen blir ändå: Om alla bär munskydd minskar risken för smittospridning drastiskt. Munskydd räddar liv. Gå ut, men wear a fucking mask.