Män som hatar kvinnor

MGTOW-rörelsens mål är total frigörelse

“I love this! I feel like I found the secret to the universe”. Den anonyme mannen i kommentarsfältet på sajten mgtow.com är överlycklig. Han har varit ute i kylan.  Nekad av hela världen. Men här ÄR han någon. Framför allt TILLHÖR han någonting. 

Men Going Their Own Way (MGTOW ) är en växande rörelse med tusentals män som har ett gemensamt mål: de vill frigöra sig från alla kvinnor. Deras filosofi är “a statement of self-ownership, where the modern man preserves and protects his own sovereignty above all else”. Kvinnorna porträtteras som parasiter som rider på männens framgångar och endast genom att frigöra sig kan männen, som enligt MGTOW ligger bakom “far greater miracles of science, discovery and human endeavour” än kvinnorna – uträtta ännu fler storverk i framtiden. 

Delar med sig online

Det kanske låter som en marginaliserad grupp som inte förtjänar uppmärksamhet, men MGTOW har i dag 33 000 medlemmar och engagemanget är enormt. MGTOW-medlemmarna tycks inte ha något behov av att ses fysiskt, utan drivs av att dela med sig av sina åsikter, knep, framgångar och misslyckanden online. Forumen – som påminner om Flashbacks – innehåller över 50 000 ämnen och närmar sig en miljon kommentarer om hur man lämnar sin fru, avslöjar kvinnors lögner och undviker att bli lönnmördad av sin älskarinna. 

YouTube-kanalerna som rekommenderas av sajten har 730 000 följare och sammanlagt 130 miljoner visningar, skriver The Guardian. En av de kändaste MGTOW-vloggarna heter Sandman och hans videos – som “Smart men don’t get married” och “Criticise her and she will destroy your career” – genererar miljontals visningar. 

The Pence Rule

MGTOW anklagar kvinnorna för vara extremt benägna att att stjäla deras pengar och göra falska anklagelser om sexuellt våld eller våld i hemmet med syfte att skada män socialt. Dessa åsikter har fått enorm spridning de senaste åren. En studie från 2019 visade att 27 procent av amerikanska män undviker att ha möten med kvinnliga kollegor om ingen annan är närvarande. De säger att #metoo-rörelsen har gjort dem rädda för att anklagas för trakasserier. Fenomenet har även spridit sig till Vita huset och resulterat i The Pence Rule som uppkom när vice presidenten Mike Pence sa att han aldrig skulle äta lunch eller middag ensam med en kvinna som inte är hans fru.

Donald Trump och Mike Pence.

Målet är att bli ett spöke

MGTOW grundades i mitten på 00-talet av en australiensare och en skandinav med pseudonymen Ragnar, som beskriver sig som ”an old guy and a former pilot”. I dag finns det fyra nivåer som medlemmarna ska försöka uppnå. 

Nivå 1: Eliminera långa förhållanden.

Nivå 2: Eliminera korta förhållanden.

Nivå 3: Ekonomisk frigörelse (minimera din skatt för att begränsa ditt bidrag till andra grupper, som “singelmammor”). 

Nivå 4: Frigör dig från samhället helt och hållet. ”A urbanite might keep to his own apartment, while someone further out may simply head into the wilderness and go off-grid.” Den som uppnår nivå 4 kallas för “spöken” och behandlas som legender inom MGTOW-rörelsen.