Media

Nya Netflix suger

Förlåt, men du vet att det är sant.

Nicklas Hermansson
Publicerad

Det fanns en tid då Netflix bröt ny mark och skapade framtidens tv. Men allt har sin tid. Det är dags att byta kanal – streamingjätten har förvandlats till en feg sedelpress som krossar tittarenas hjärtan och bromsar din personliga utveckling.

Under 2020 har Netflix lagt ner 18 originalserier, varav 14 av dem bara fick leva en säsong. Det kan framstå som modigt i en värld där ”fail fast” är eftersträvansvärt, men om du vänder på myntet är de fega som inte vågar satsa på nyskapande och nischat innehåll som inte faller alla i smaken. Game of Thrones gjorde inte heller succé över en natt. Det mesta av piloten – som kostade 100 miljoner kronor – skrotades, men HBO vågade tro på projektet som än idag är en av världens dyraste produktioner. 

Frustrerade och besvikna tittare

Att många av de nedlagda serierna har kvinnor och färgade både framför och bakom kameran stärker inte Netflix mångfaldsaktier. One Day at a Time, Tuca and Bertie, Glow, I Am Not Okay with This och Everything Sucks (bild nedan) är några exempel som lades ner utan förvarning. Kreatörerna må få nya chanser, men fansen dumpas med krossade hjärtan. 

Everything Sucks som parodierade 90-talets ungdomskultur lades ner efter en säsong.

Eftersom Netflix inte släpper sina tittarsiffror är det svårt att analysera de enskilda tv-serierna, men den övergripande strategin är tydlig: Genom att mata tittarna med nya tv-serier kommer de att återvända till plattformen. Och som de gör det. Under 2020 har de släppt hela 113 nya tv-serier. Nytt innehåll ger en känsla av nya upplevelser – även om innehållet är generiskt. Frågan är hur länge den strategin fungerar. När kommer vi att inse att de nya upplevelserna är gamla upplevelser? Hur länge kommer vi att acceptera att bli matade med förströelse? 

Följ NomoFomos nyhetsbrev

Vi synar 2500 nyheter varje vecka – och levererar de absolut bästa till din inbox.

Nya förutsättningar 2021

Två andra hot mot Netflix herravälde är Covid-19 och nya aktörer på streamingmarknaden. Disney plockar tillbaka sitt innehåll nu när de har lanserat sin egen plattform och Covid-19 gör det svårt och dyrt att producera nytt innehåll. Därför kommer det att bli en utmaning för Netflix att leverera på strategin ”more is more” under 2021.

Det egna innehållet är mediokert

Från att ha varit pionjärer har Netflix förvandlats till nutidens motsvarighet till 1980-talets linjära tv-jättar: Nåt att titta på. I somras summerade medieikonen M.G. Siegler – som är världsmästare i att förutspå trender – Netflix egna filmer på ett briljant sätt i inlägget The Great Okay på sin blogg 500ishMehEhBlehJunkCrapFineGoodSo-SoGarbageDecent. Varje ord leder till en recension av Netflix mest sedda originalinnehåll. Kortfattat kan man säga att det är minst sagt mediokert. Precis som innehållet på de linjära tv-kanalerna på 70- och 80-talet. 

Stranger Things var nyskapande när den kom och är numera en av få riktigt stora Netflix-serier.

Det har inte alltid varit så. Netflix vände upp och ner på tv-världen med House of Cards och Stranger Things (bild ovan). Det var två modiga satsningar. Stranger Things öppnade dörren till en ny nostalgi-genre och House of Cards var en sanslöst dyr chansning på många sätt. Att de släppte alla avsnitt samtidigt var revolutionerande och resulterade i ett nytt användarbeteende: Binge-watching – att se flera avsnitt i rad. Men även det bör idag ifrågasättas.

Sluta ”binge-titta”

Att Netflix låter oss se allt innehåll direkt ligger i linje med strategin more is more, medan konkurrenter som HBO satsar på kvalitet. För dig som konsument finns det en rad argument varför du borde sluta se flera avsnitt i följd och istället se dem på en bestämd tid och dag i veckan. Det hjälper dig att hålla koll på vilken dag det är, vilket har blivit en utmaning under pandemin. Rutiner är bra för oss. Mat, träning, sömn – men även regelbunden underhållning. Dessutom får du äntligen någonting att se framemot, vilket också har blivit en bristvara under pandemin.  

Bottom line

Så. Du har fjärrkontrollen. Det betyder att du har makten. Hjälp Netflix att bli modiga igen. Välj med omsorg. Våga se någonting nytt. Och med nytt menar jag inte ännu en generisk tv-serie med lyckligt slut. För att utvecklas måste vi våga spräcka filterbubblan – den som Netflix är världsmästare på att låsa in dig i.