Kan man känna smärta
efter att ha blivit
halshuggen?

Forskarna tror sig veta svaret.
Vågar du lyssna?

Enligt Amnesty finns det fortfarande ett land som halshugger dödsdömda människor. Men vad händer med kroppen och huvudet? Är det möjligt att känna smärta sekunderna efter halshuggningen?

1905 närvarade en fransk läkare vid en avrättning med syfte att försöka ta reda på om offret kände smärta efter halshuggningen. När huvudet trillade ner i korgen nedanför giljotinen ropade han offrets namn. Läkaren hävdade att mannen öppnade ögonlocken och tittade på läkaren. När ögonen stängdes ropade läkaren igen – med samma resultat. Men den tredje gången hände ingenting. Läkaren drog därför slutsatsen att ett avskuret huvud kunde behålla medvetandet i 25 till 30 sekunder.

Läkaren kan bisarrt nog haft rätt. Studier på djur har också visat på hjärnaktivitet efter halshuggning. Och inte nog med det. När forskare i Nya Zealand halshögg råttor i en miniatyrgiljotin kom de fram till att råttorna troligen kände smärta i 10 till 15 sekunder innan deras medvetanden slocknade för alltid. 

Så vad betyder det här för oss människor? Enligt forskaren Kavitha Kongara kan man anta att det som är smärtsamt för djur också är smärtsamt för människor. ”It is possible that the severed human heads remain conscious for some time,” säger hon till Discover Magazine.

Och just det. Landet som fortfarande genomför halshuggningar enligt Amnesty är Saudiarabien.