Superbowl 2005

Janet Jacksons bröstvårta förändrade världen

När Steve Chen, Chad Hurley, och Jawed Karim inte lyckades hitta hennes nipslip på internet dagen efter Superbowl bestämde de sig för att starta en videotjänst. De döpte den till YouTube och lanserade den nya VOD-plattformen på Alla hjärtans dag 2005.

I våras fyllde videopionjären 15 år och som en hommage har Caleb Denison gjort ett utmärkt jobb med att summera och analysera YouTubes påverkan på samhället. Frågan är vem som kommer att gå till historien som den främsta disruptorn när vi tittar tillbaks på mediemarknaden om 30 år. Youtube, Netflix eller TikTok? Jag lägger min röst på den kinesiska SoMe-sensationen som snart kommer att visa sig vara betydligt mycket mer än memes och roliga timmen.

Läs den i dag. För i morgon publicerar Mediamecca mitt ambitiösa försök att förklara varför YouTube snart är omsprunget av TikTok – och hur det kommer att påverka den svenska mediemarknaden. Jag har brutit ner TikToks framgångsfaktorer, identifierat deras utmaningar och försökt se var de kommer att vara om några år.