EKONOMI

”Ingen behöver jobba 2030”

Maynard Keynes vision kan bli sann – om vi gör upp med våra behov

Året är 1930 när den brittiske ekonomen John Maynard Keynes skriver ett brev till sina barnbarn där han förutspår att ingen kommer att behöva jobba om 100 år. Idag, 90 år senare, vet vi att han (nästan) skulle haft rätt – om vi ändrade våra levnadsvanor. 

För att producera lika mycket som på 1930-talet behöver vi idag bara jobba 15 timmar per vecka, skriver forskaren Toby Phillips på Oxford University på sajten Singularity Hub. Så långt har teknikutvecklingen – med internet och automatiseringen i spetsen – kommit. Ändå jobbar vi nästan lika mycket idag (38 timmar) som då (45-48 timmar).

Jag ingen lobbyist för minskad arbetstid. Mitt kall är att uppmana människor att identifiera vad de brinner för och göra det till sitt yrke. För tack vare den digitala utvecklingen har aldrig varit enklare att skapa och sälja en vara eller tjänst – utan att gatekeepers tar dina pengar. Problemet är vår sjuka inställning till konsumtion. Vi ska ha allt och vi ska ha det nu. Vi är slavar under varumärken som alltför ofta gör oss lata och dumma. 

Sälj din bil och skippa Netflix

Låt oss börja redan idag. Ingen mer kaffe latte. Inget Netflix. Ingen ny märkeströja. Ha alltid samma kläder. Spara tid och pengar genom att äta samma frukost och lunch varje dag. Sälj din bil och köp en billigare, eller helst ingen alls. Och nej, du behöver inte den där nya prylen. Den tar bara plats och energi.  

Då har du råd att gå ner i arbetstid. Tid som du istället lägger på att göra och skapa det du älskar. Du har makten i din hand. Våga lära dig de nya verktygen. Snart kommer du att kunna tjäna pengar på din passion och då är det bara en tidsfråga innan du kan säga upp dig helt från det där jobbet som du egentligen bara går till för att du måste. 

Vi måste utvecklas

John Maynard Keynes, du hade så rätt men ändå så fel. Även om ingen behöver jobba om tio år så kommer vi att vilja det. Människan kommer alltid att behöva utvecklas, oavsett om vi vill det eller ej. För vi kommer inte alltid att vara herre på täppan. Men mer om det en annan gång.