Idol –
mot sin vilja

Ryssen ” Lelush” gjorde allt för att fly realityshow i Kina.

Har du hört talas om den ryske översättaren Vladislav Ivanov som tvingades vara med i en realityshow i Kina mot sin vilja i tre månader? Journalisten och tv-kritikern Caroline Hainer tipsade NomoFomo, så jag bad henne skriva några rader. Nedan är den omskakande historien.

”Den unge ryssen jobbade som översättare på en realityshow i Kina där sångförmågor tävlar om att vinna en plats i ett pojkband. Programmet filmas på en ö där ingen får ha telefon eller kontakt med världen utanför och de tävlande bor i baracker. Killen är snygg, har jobbat som modell, så när han blev tillfrågad att vara och tävla med sa han ja för att han var uttråkad. Men han ångrade sig snabbt och försökte därför sjunga dåligt med flit. Han bad tittarna att rösta ut honom, vädjade till och med. Men detta gjorde honom mer relaterbar än de övriga 90 (!) tävlanden, som alla armbågar sig fram. Ryssen blev snabbt en favorit inte trots utan tack vare uttalanden som “Snälla, tvinga mig inte att gå till final. Jag är så trött”.

Han har en fan-base, de älskar hans “grumpy face” och jämför honom med det sura och trötta men gulliga ägget Gudetama. Fanbasen uppmanar alla att rösta på honom och låta honom “996” som är en referens till Kinas jobbkultur: 9AM-9AM/6 dagar i veckan. Andra har utnämnt honom till en symbol för “Sang”, en kultur som appliceras på kinesiska millennials med sin uppgivna syn på livet framför dem.

Ryska bloggare har nu fått upp ögonen för honom och även rysk, statlig media som initierat en “Free Lelush”-kampanj (Lulash är hans artistnamn, eller pojkbandsnamn).

LeLush klarade sig i tre månader (!) ända till final där han åt en citron framför kameran (!) för att uttrycka missnöje. Han vann inte, men fick lämna ön. Han reste hem till Ryssland direkt och trotsade därmed sin fanbase önskan och förhoppning om att han skulle stanna i landet och träffa dem.”

Nedan är bilder från finalen och det är GANSKA tydligt att Lelush inte vara en del av cirkusen längre…