Hur ser världen ut 2030?

Experterna målar upp sin bild av framtiden.

Nicklas Hermansson
Publicerad

Vad kommer att hända under det närmsta decenniet? När Fast Company ställde frågan ifjol till en rad experter inom olika branscher – som detaljhandel, utbildning och sociala medier – svarade många att vägen framåt handlar om att leva annorlunda och betala tillbaka för det senaste seklet då vi har levt i överflöd.

I år har de återigen passat micken till ett gäng framträdande designers som nu lyfter fram social rättvisa, offentliga resurser och hälsa som 20-talets viktigaste byggstenar. 

Här är NomoFomos favoritsvar

Sociala medier utan begränsningar: Plattformar som Twitter kommer att vara mer öppna, tillgängliga och anpassningsbara för att tillgodose behov baserat på personlighetstyp och kulturell tillhörighet.

Den nya skolan: Från fabrik till mer personlig utbildning i mindre grupper – i hemmamiljö eller ut i naturen. 

Sjukvården digitaliseras: Sverige var tidigt med digital sjukvård i form av tjänster som Kry och Min Doktor. Pandemin har påskyndat den utvecklingen i ett rasande tempo, även globalt. I framtiden kommer läkarna att hålla koll på din hälsa i realtid och AI-baserade algoritmer kommer att förutspå hur den kommer att förändras över tid.

Nya utemiljöer: Pandemin har gjort att många verksamheter har flyttat ut. Restaurangerna tar över trottoarerna, vilket resulterar i färre parkeringar och därmed färre bilar i städerna. Teatrarna smäller upp stora skärmar i parkerna, som de delar med fitness-gängen. Den här domino-effekten gör att myndigheterna kommer att behöva lägga mycket energi på att optimera de allmänna ytorna på helt nya sätt. 

Framtidens mat: ”The food system is broken, and people are starting to realize it. By 2030, people won’t need to be convinced that sustainable food choices are better—it will be obvious and frankly the only choice.”, säger Giselle Guerrero på Impossible Foods.