Hur är det att bo i världens smartaste stad?

Har Singapore utvecklats till ett tech-paradis eller en övervakningsmardröm?

Nej, Tokyo är inte världens smartaste stad. Inte London heller. Rätt svar är Singapore. Åtminstone enligt en rapport som Schweizbaserade ”Institute for Management Development” och ”Singapore University for Technology and Design” har släppt. 

happy palm trees GIF by Javier Arrés

Zürich kammade hem silvret och Oslo knep bronset före Taipei City i Taiwan. Det blev schweiziskt även på femteplatsen (Lausanne) och därefter hittar vi våra grannar, Helsingfors (sexa) och Köpenhamn (sjua). Stockholm kom först på 25e plats och Göteborg på plats 46.

118 städer fick vara med i tävlingen som till stor del går ut på huruvida invånarna tycker att staden är bra på att anamma ny teknik eller inte. Resultatet baseras även på data om ekonomi och sociala frågor från FNs ”Human Development Index”, men nyckeln till Singapores seger är onekligen deras besatthet av att bli ett . De senaste åren har de radat upp innovationer som vertikalt jordbruk, smarta lyktstolpar, robothundar som säkerställer social distansering och snart väntas flygande taxis hovra runt bland skyskraporna. 

planet earth 2 city GIF by BBC Earth

Men frågan är om inte Singapore har blivit för smart för sitt eget bästa? Långt ifrån alla tycker att de förtjänar att toppa rankingen. Myndigheterna har anklagats för att kränka de mänskliga rättigheterna och har fått hård kritik för att de använder teknik för att övervaka sina medborgare. Rest of World har besökt Singapore för att ta reda på om den smarta nationen håller på att förvandlas till en övervakningsmardröm. Resultatet? Ett svindlande reportage som visar hur det är att bo i världens ”smartaste” stad. Hade du klarat det?