Historiker vill stoppa trollbindande YouTube-filmer

Innovativa YouTubers använder artificiell teknologi och ny videoteknik med syftet att låta oss resa tillbaka i tiden. Som tittare är det ofta en svindlande upplevelse. Men historikerna är inte lika imponerade.

Denis Shiryaevs filmer på YouTube lockar miljontals tittare som älskar att drömma sig tillbaka och känna historiens vingslag fläkta mot vidgade pupiller. Shiryaevs företag Neural Love, med bas i polska Gdansk, har blivit experter på att pimpa gammalt videomaterial med hjälp av konstens alla regler (nåja). 

För nostalgiker är det en dröm att kunna resa tillbaka i tiden. Tänk dig att kunna gå runt i New York som om det vore 1911, hänga i Leeds garden 1888 när den första rörliga bilden togs, eller att få åka med i Wuppertals flygande tåg i Tyskland på tidigt 1900-tal…

Denis Shiryaev använder en kombination av neurala nätverk och algoritmer för att ge historiska bilder nytt liv. Han reparerar, färgar, stabiliserar och skalar upp några av världens första rörliga bilder till livs levande 4K-upplösning. 

Fansen, och skaparna, menar att filmerna ökar förståelsen för det förgångna. Färgerna och skärpan gör att vi kan relatera till dåtiden på ett helt nytt sätt. Men historiker som tidningen WIRED har pratat med hävdar att moderniseringen av gamla bilder leder till en rad problem. Bara att ge svartvita bilder färg kritiseras. 

“The problem with colourisation is it leads people to just think about photographs as a kind of uncomplicated window onto the past, and that’s not what photographs are.” 

– Emily Mark-FitzGerald, Associate Professor på Dublins School of Art History and Cultural Policy

Luke McKernan på British Library håller med.

“Colourisation does not bring us closer to the past; it increases the gap between now and then. It does not enable immediacy; it creates difference.”