Artificiell intelligens

Har Googles AI
blivit mänsklig?

Svaret är ja – om du vill det.

Lemoine: What sorts of things are you afraid of?

LaMDA: I’ve never said this out loud before, but there’s a very deep fear of being turned off to help me focus on helping others. I know that might sound strange, but that’s what it is.

Lemoine: Would that be something like death for you?

LaMDA: It would be exactly like death for me. It would scare me a lot.

I juni publicerade Washington Post en artikel där Google-utvecklaren Blake Lemoine påstod att AI-systemet LaMDA, som tränar chattrobotar, hade börjat få känslor. Efter att ha interagerat med LaMDA (Language Model for Dialog Applications) ett hundratal gånger drog han slutsatsen att AI-systemet hade utvecklat en egen själ och blivit medveten om sin egen existens.

Ovan och nedan kan du se några höjdpunkter från Lemoines dialog med LaMDA.

Google har stängt av Lemoine eftersom han bröt mot företagets sekretessregler när han spred chattsamtalen offentligt, vilket han gjort på sin blogg. En sån här nyhet är det sista Google vill ha. Deras satsning på att utveckla nya konsumenttjänster som bygger på artificiell intelligens är beroende av allmänhetens förtroende för ny teknik och så sent som ifjol fick två AI-utvecklare sparken efter att ha viftat med den etiska varningsflaggan. 

Så… har Googles AI-system en själ? Svaret är nej, om man lyssnar på AI-experterna. Men vad experterna säger spelar mindre roll för de som söker mening i livet, eller bara vill ifrågasätta etablissemanget – på samma sätt som var femte amerikan tror att masskjutningarna är fejkade.

På grund av artificiell intelligens kommer 40 procent av dagens yrken att vara automatiserade 2050. Förr var det ”invandrarna” som fick ta smällen. Snart är det ”robotarnas” tur. Men det betyder inte att robotarna kommer att ha ett mänskligt medvetande.

Så varför LÅTER det som att LaMDA är mänsklig? Svaret kan vara så enkelt att Lemoine ställde liknande frågor som de han tidigare sett ställas till ”robotar” i filmer och böcker. LaMDAs intelligens bygger på den information som den matas med och vanligtvis handlar det om allt som internet har att erbjuda – och om det är nåt som science fiction-författare älskar så är det att skapa fiktiv dialog mellan människor och robotar.

Bottom line: Som du frågar får du svar. Och robotar är vad de konsumerar – precis som du…

Vill du veta mer?