Framtidens
jobb i Europa

Skåne och Stockholm pekas ut som “superstar hubs”.

Pandemin, automatiseringen och ökad migration ritar om kartan över var och hur vi kommer att jobba i Europa de närmsta tio åren. Det visar en rapport från McKinsey & Co.

Rapporten The Future of Work in Europe visar att den totala sysselsättningen i Europa – 27 EU-länder samt Schweiz och Storbritannien – ökade med nästan tio procent mellan 2003 och 2018 och därmed nådde rekordnivåer. Men fördelningen var ojämn. De mest kvalificerade gjorde rent hus, medan jobbmöjligheterna för medelmåttorna minskade. Det är en trend som tros accelerera på grund av pandemin och automatiseringen.

Var du bor spelar också stor roll för möjligheterna till jobb, vilket har resulterat i att människor med lägre inkomster i allt större grad flyttar till städer och regioner med stark ekonomi. McKinsey har delat in Europa i 13 kluster med tre huvudkategorier. 20 procent av européerna bor i ”dynamic growth hubs”, 50 procent i ”stable economies” och 30 procent i ”shrinking regions”.

I Sverige finns det både ljus och mörker. Stockholmregionen och Skåne rankas som “superstar hubs” och delar av Västkusten kvalar in som en “dynamic growth hubs”. Däremot ser det mörkare ut för en tredjedel av Sverige som halkar efter och nu spelar i samma liga som Wales och stora delar av Finland, Östeuropa och Frankrike. Se hela kartan här.