Tills döden
skiljer oss åt

Ricardo Lopez besatthet blev hans död.

Nicklas Hermansson
Publicerad

– Do you want to see something funny? I want to show you who I am. 
Ricardo Lopez försvinner ur bild. När han återvänder gör han en grimas som kommer att följa mig i graven. Men ingenting är värre än den sista dagen av hans 21-åriga liv.

Historien om Ricardo Lopez, den unge sökaren från Uruguay, visar smärtsamt hur kärleken är vacker tills den inte längre är det. Lopez var en viktig pusselbit när jag stalkade min vän Martin Nordvall strax innan pandemin bröt ut i våras. Syftet var att uppmärksamma hans band The Sweet Serenades och deras nya album City Lights. Experimentet – som på många sätt spårade ur – resulterade i ett reportaget som går att läsa i sin helhet i Nöjesguiden.

Tillbaka till Ricardo Lopez:

På den sista dagen av sitt liv lämnar Ricardo sin lägenhet i Florida och postar ett paket till popdrottningen Björk. Han är sjukligt besatt av henne. Älskar henne. Nu ska hon dö. Paketet innehåller en bok. Boken är ihålig och innehåller syra. Syran ska vanställa Björks ansikte och i bästa fall döda henne. Döda henne som en insekt. 

Vägen till slutet

Det är nio månader sedan Ricardo bestämde sig för att dokumentera vägen till slutet. Hans och hennes. Om några timmar ska han lämna den här världen på ett sätt som ingen annan tidigare gjort. Jag tittar på den 18 timmar långa videon för att sätta mig in i vad besatthet kan göra med en människa. Kan jag bli Ricardo? Är jag Ricardo? Är du Björk? Jag önskar att jag inte hade sett den sista timmen.

Ricardo Lopez kallades för ”Björk Stalker”, men han var egentligen aldrig någon stalker. När hans medelklassfamilj flyttar från Uruguay till USA föds drömmen om att bli en konstnär, men den grusas av hans introverta personlighet. 1993 utvecklar han en besatthet av den isländska superstjärnan. Det resulterar i en 803 sidor lång dagbok, som har Björks namn på varannan sida. Resten är en soppa av frustration, kändisfantasier, maniska tankar om självmord och en sjuklig faiblesse för att mörda någon. 1996 ställs allt på sin spets när Ricardo får reda på att Björk har blivit ihop med artisten Goldie (bild nedan). Ricardo hatar mörkhyade. Björk måste straffas. Det är nu som Ricardo låser in sig i sin lägenhet i nio månader och filmar sig undergång. 

Björk och Goldie.

Spelar I Remember You

Morgonen den 12 september 1996, när Ricardo kommer tillbaka till lägenheten efter att ha postat dödspaketet, sätter han på kameran igen. Han funderar. Det är som att han – konstnären – målar upp sina sista timmar i livet för sig själv. Han leker med sitt hår. Klipper det till en tuppkam. Rakar bort allt. Även ögonbrynen. Målar ansiktet i rött och svart, som en wrestlingmask. Sätter på Björks singel Venus as a Boy. Tittar in i kameran. Kontrollerar att den är på. Byter till b-spåret I Remember You. Berättar att han är nervös. Tårarna rinner ner längs hans kinder när Björk sjunger.

When my life is through,
And the angels ask me to recall,
The thrill of them all,
I shall tell them I remember you.https://www.youtube-nocookie.com/embed/ykaj8oZkIeM?rel=0&autoplay=0&showinfo=0

Ricardo pratar med kameran.

”I’m a little nervous now. I’m definitely not drunk. I am not depressed. I know exactly what I am doing. The gun is cocked back. It’s ready to roll.”

Han ser sig omkring, som för att minnas sina sista sekunder. Hyperventilerar. Det är såhär panikångest ser ut, tänker jag.

I remember you,
You’re the one that made my dreams come true,
A few kisses ago.

Björks ord är de sista han hör, förutom sina egna. Ricardo stirrar in i kameran och skriker: ”THIS IS FOR YOU”. Han sätter pistolmynningen i munnen och avlossar. Ljudet när han liksom gurglar och rasar av stolen sätter ärr i själen. På väggen bakom honom syns en handskriven skylt: ”THE BEST OF ME. Sept. 12”. Konstnären Ricardo ville måla väggen röd med sin hjärna. Men kulan trängde aldrig igenom skallen. Ännu ett misslyckat konstverk.

Ricardo syns inte längre. Han ligger på golvet och förblöder sakta till döds. Men han hörs. Det där gurglandet, eller stönen, slutar aldrig, aldrig, aldrig. Ricardo Lopez tog sitt liv för att återförenas med Björk i himlen. Men Björk öppnade aldrig den där boken. Polisen hittade Ricardo och hans filmsamling innan paketet nådde popstjärnans händer. Vad Ricardo inte heller fick veta innan sin död var att Björk och Goldie hade gjort slut bara några dagar innan han sköt sig i huvudet.

Här kan du läsa hela reportaget: Besatt av Martin Nordvall.