Psykologi

Glöm allt du vet om lögnare

Forskarna: Så avslöjar du den som ljuger.

Forskning visar att det är betydligt svårare att avslöja en lögnare än vad många tror. 2003 kom en rad psykologer fram till att det inte går att avslöja en lögnare med hjälp av ickeverbala ledtrådar som flackande blickar, blinkningar, axelryckningar och rastlöshet. 

De enda ledtrådarna där man kunde se vissa kopplingar var utvidgade pupiller och ett något högre tonläge på rösten (men inte tillräckligt högt för att en människa ska höra skillnaden). Faktum är att forskningen visar att om du och jag skulle titta på människor som pratar med varandra så kommer vi att ha lika många rätt som fel – om vi ska gissa om någon talar sanning eller ljuger.

Men är det vettigt att använda den här vetskapen i polisiära situationer – som ett riktigt polisförhör – då mycket mer står på spel än vid ett konstruerat forskningsexperiment? Ja. Faktum är att forskningen även visar att det är nästan lika svårt att avslöja lögn från sanning när det kommer till seriemördare, skriver Knowable Magazines Jessica Seigel som refererar till ett experiment som utfördes i Storbritannien för 20 år sedan.

Följ NomoFomos nyhetsbrev

Vi synar 2500 nyheter varje vecka – och levererar de absolut bästa till din inbox.

När brittiska poliser fick titta på sex uttalanden från en holländsk seriemördare hade de bara rätt i 64 procent av fallen. Eftersom de inte kunde holländska baserades deras gissningar på seriemördarens kroppsspråk. De poliser som gissade sämst förlitade sig på stereotypiska ledtrådar som att lögnare tittar bort och inte kan sitta stilla.

Så hur avslöjar man då en lögnare? Om du inte råkar vara sensationellt duktig på att upptäcka utvidgade pupiller eller har lika bra hörsel som en uggla är din enda chans är att fokusera på vad personen faktiskt säger. Det vanligaste knepet – som vi ju också ser i filmer och tv-serier – är att medvetet inte berätta allt du vet för personen i fråga. Det gör att ”den misstänkte” pratar mer fritt – vilket kan leda in lögnaren i ett virrvarr av motsägelser. 

Poliser som lärt sig den här tekniken avslöjar lögnare nästan 9 gånger av 10, medan de som inte lärt sig tekniken helt enkelt har en 50/50-chans. Som du och jag alltså. 

Läs mer: The Truth About Lying (Knowable Magazine).