Nästan hälften av Generation Z-kidsen (11-26 år) använder TikTok och Instagram för att söka efter innehåll på internet. Vad de hittar? Videos där millennials (27-42 år) påstår att det är journalister som har skapat Andrew Tates vidriga röstmeddelanden med hjälp av artificiell intelligens.
Snabb bakgrund: Kickboxaren, influencern och tonårsidolen Andrew Tate har gripits i Rumänien misstänkt för att ha utnyttjat flera kvinnor sexuellt. Ett av alla bevis är ett röstmeddelande där Tate säger till en kvinna att han älskar att våldta henne.
Men sanningen är en annan, enligt Tates fans (som kallar verkligheten för The Matrix). Nedan är en video där YouTubern Braso, som har nästan 200 000 prenumeranter, påstår sig visa upp bevis för att röstmeddelandet är fejk och skapades med hjälp av ett AI-verktyg.
Braso är inte ensam om att påstå att det är tidningen Vice som har skapat röstmeddelandet. Här är en annan videoanalys.
Trenden att försöka sopa undan bevis genom att skylla på AI-revolutionen har även spridit sig till Sverige. När SVT berättade om dokumentären ”Manskulten Andrew Tate” på sitt Instagramkonto hittade jag följande kommentarer från svenska användare.
”Det är ju inte ens hans röst som talar?”
Och:
”Röstinspelningar har mer top end eller high frequency information. AI har inte det. Top end finns inte med på dessa inspelningar. Gör vad ni vill med denna info”
Så vad säger de verkliga experterna? AI-geniet Henry Ajder säger till Daily Dot att det inte ligger någon sanning i fansens påståenden. Men dessvärre ser han inget slut på fenomenet.
“We’ve seen cries of ‘deepfake’ being used to dismiss inconvenient authentic media for some years now, particularly in circles supporting extremist views and conspiracy theories. This concept, known as the liar’s dividend, relies on plausible deniability that any seemingly authentic digital media could now be AI-generated or a form of deepfake sabotage.”
Bottom line: Vi har bara sett början av AI-revolutionen. Det syntetiska innehållet kommer bara att bli mer och mer verklighetstroget, vilket gör att faktaförnekarna och nyhetsundvikarna allt oftare kommer att dra fejk-kortet. Så vänj dig – eller ta striden.