Dina bilder har
dolda fingeravtryck

Tänk på det innan du postar nästa Instagrambild.

Nicklas Hermansson
Publicerad

Den tredje oktober 2020 publicerar Vita huset två bilder Donald Trump inifrån Walter Reed National Military Medical Center. De är tagna i olika rum. På den första bilden läser presidenten dokument och på den andra signerar han dem. Nu har han även fått på sig en kavaj. Bilderna signalerar att presidenten mår bra och mäktar med en heldag på jobbet, trots att han vårdas för Covid-19.

Men det dröjer inte länge förrän hans hälsa ifrågasätts av journalisterna som har synat bildernas tidsstämplar. Bilderna är tagna med tio minuters mellanrum. Är det en tillfällighet? Det är möjligt att presidenten mår jättebra och har jobbat hela dagen, men det är också möjligt att bilderna är i iscensatta. 

En bild innehåller mycket mer information än vad blotta ögat kan se och i vissa fall mer information än vad fotografen vill ska bli känt. När du tar en bild med en digitalkamera eller din smarta telefon sparas metadata tillsammans med själva bilden. Det finns alltså data om datan, som var och när bilden togs och med vilken kamera – vilket i sin tur kan användas för att identifiera vem som har tagit en bild. Det här är det få som tänker på när de laddar upp sina bilder på internet, så nästa gång du tar en bild kan det vara värt att tänka på vad du visar som inte syns i bild…

Men alla mynt har två sidor. BBC Future skriver att metadatan kan bli vårt främsta vapen mot ett växande problem: AI-genererade deepfakes – bilder, filmer och ljud som manipuleras och retuscheras med hjälp av digitala verktyg.

Läs mer: The Hidden Fingerprint Inside Your Photos (BBC).