Exklusivt

Den ultimata guiden
till världens bästa
nyhetsbrev

40 tips från några av Sveriges främsta innovatörer och omvärldsbevakare

Nicklas Hermansson
Publicerad

Välkommen till NomoFomos guide till världens bästa nyhetsbrev, där 22 entreprenörer, omvärldsbevakare, tech-heads, kommunikatörer, analytiker, journalister och medieprofiler tipsar om sina favoriter.

Trenden med nyhetsbrev växer. Allt fler har förstått styrkan i att kunna ha en direktkommunikation med sina kunder och användare i en miljö som de flesta ser som privat. Jag pratar såklart om din inkorg. Att det dessutom är miljövänligt gör inte saken sämre.

Det senaste året har flera profilerade journalister lämnat de traditionella mediehusen för att starta egna nyhetsbrev. Ett exempel är New York Times-chefen Bari Weiss som sade upp sig för ett år sedan och nu har 14 000 betalande prenumeranter, vilket genererar omkring en halv miljon kronor per månad. New York Times har å sin sida precis gått ut med att de har värvat en ny nyhetsbrevskribent: Rage Against the Machines basist Tom Morello. Samtidigt som Fight Club-författaren Chuck Palahniuk just nu testar att publicera ett kapitel i veckan ur sin nya bok för sina betalande prenumeranter.

Vårt nyhetsbrev heter NomoFomo Insights och det är för dig som vill ha koll på nyheter, trender och innovationer som formar framtiden. Men även få fascinerande spaningar och snackisar som inte alltid är så lätta att hitta. Signa upp genom att klicka på knappen nedan. Det är gratis just nu – så välkommen ombord! No more fear of missing out.

Följ NomoFomos nyhetsbrev

Vi synar 2500 nyheter varje vecka – och levererar de absolut bästa till din inbox.

Den ultimata nyhetsbrevsguiden

Nu är det dags för 22 svenska nyhetsbrevskribenter, entreprenörer, omvärldsbevakare, kommunikatörer, analytiker, journalister och medieprofiler att tipsa om sina favoritbrev. Hör av dig om du också vill vara med och tipsa! Skicka ett mejl till nicklas@nomofomo.se.

Nu, över till experterna. Enjoy!


Magnus Alselind
Redaktionschef Expressen

Favoritbrev: The Sunday Long Read

Don Van Natta är en fantastisk undersökande reporter som tidigare jobbat för bl a New York Times och Miami Herald, ofta inom kriminaljournalistik, men som allt mer rört sig till gränslandet sport och samhälle. En mycket intresset genre. I sitt nyhetsbrev på söndagar med de bästa engelskspråkiga reportagen (mestadels från USA, men delvis från Storbritannien) spänner han över vida ämnen, främst i text men också i audio. Vissa veckor gästredaktörar vassa kollegor som då nischar inom till exempel tech, men allra bäst är det så klart när Don gör dem själv.


Jessica Bjurström
Head of Innovation, GTR Motorpark

Favoritbrev: Scandinavian Mind

Allt som en tidigare förbunds-vd för kreatörer behöver för att känna sig hyfsat initierad, och till och med kunna göra ett instick på middagarna med Ad Land! Extra roligt just nu när Scandinavian Mind rapporterar om Space Week från Expo 2020 i Dubai som jag var med och jobbade med åren 2018-2020. Jag vill även ge ett shoutout till NomoFomo för att ni lyckas hitta aktuella adekvata tendenser i nutiden som andra medier förpackar som lättsmält underhållning eller missar helt och hållet. 


Olov Carlsson
Biträdande programdirektör, Sveriges Radio

Favoritbrev: MIT-Sloan

Ledarskap, disruption och forskning. Hur leder vi bäst i tider av förvirring och förändring? Här hittar du något av det bästa.


Nille af Ekenstam
Nyhetsbrevskribent, Bra Spam

Favoritbrev: Culture Study

Favoritnyhetsbrev varierar hela tiden för mig men ett som jag varit extra snabb med att öppna på senaste tiden är Culture Study. Oklart varför, men misstänker pga bra blandning av högt och lågt och kort och långt. Ena gången är det djuplodande journalistik och andra gången är det några snabbt ihoprafsade länkar. Inkorgens fiskdamm!


Andreas Ekström
Författare och föreläsare

Favoritbrev: Om av Om Malik.

Jag läser alltid allt som internetpionjären Om Malik skriver. Han är den sortens humanist i tekniken som tekniken så förtvivlat väl behöver. om.co är adressen, alltså verkligen co, inte com. 


Christian von Essen
Driver Heja Framtiden och är aktuell med boken Nu fattar jag

Favoritbrev: Warp News

Warp Institute bygger ett globalt community för framtidsoptimister. Jag skrev en del för deras sajt och Facebookgrupp Warp News tidigare, men nu följer jag framförallt utvecklingen genom deras inspirerande nyhetsbrev. Det är en häpnadsväckande flora av positiva nyheter om forskning, framsteg och teknikutveckling – berättelser som sällan eller aldrig når de traditionella nyhetsmedierna. Jag är övertygad om att vi behöver framtidsoptimismen nu mer än någonsin, och Warp News blir en välkommen motvikt till dramatiska klickjakter, gnälliga krönikörer och dystopiska narrativ. 


Caroline Hainer
Kulturjournalist och filmkritiker

Favoritbrev: Ask E. Jean

E. Jean Carroll svarade på läsarfrågor i amerikanska ELLE i 27 år. Nu har hon istället ett nyhetsbrev där hon fortsätter att ge råd om ex-makar som ger pengar till kvinnor på nätet, svärmödrar som säger att ens allergier är fejk och så vidare (och hon är alltid fantastisk, som en ömsint Joan Crawford). Som prenumerant får man dessutom vara med i diskussionen, ge egna råd och höra skvaller om en och annan kändis.


Björn Jeffery
Aktuell med SvDs nyhetsbrev Tech brief

Favoritbrev: Trapital

En favorit heter ”Trapital” och handlar om affärer inom hiphopvärlden. Det är ett bra exempel på hur nyhetsbrevsformatet tillgängliggör expertis som tidigare kanske ansågs för smalt. Rekommenderas varmt!


Emanuel Karlsten
Journalist och föreläsare

Favoritbrev: Baekdal Plus av Tomas Baekdal

Det finns en person jag aldrig missar att läsa något av. Tomas Baekdal. En dansk medieanalytiker. Bäst i världen. Läs och förstå allt. 


Linnea Kihlström
Chefredaktör, Dagens Media

Favoritbrev: CNN What Matters

Att kolla nyheter är såväl det sista jag gör före läggdags som det första jag gör när jag vaknar. Men det är lätt att känna sig understimulerad när flödet inte sällan är i stort sett oförändrat. Därför är det så bra att prenumerera på CNN:s nyhetsbrev “What Matters”, som samlar dagens viktigaste nyheter från USA där det ju händer massor medan vi på andra sidan Atlanten sover.


Niklas Laninge
Psykolog och chef för beteendeinsikter på PBM

Favoritbrev: Morning Brew

Morning Brew är det enda dagliga nyhetsbrevet jag läser. Med läser menar jag mest att jag ögnar igenom det då jag finner den här typen av roliga och snärtiga nyheter underhållande. Dessutom hittar man en hel del signaler kring konsumentbeteende och trender vilket gynnar mig i arbetet.


Thomas Mattsson
Ordförande Utgivarna och Senior Advisor på Bonnier News

Favoritbrev: CNN Reliable Sources

”CNN Reliable Sources” är både en podd och ett dagligt nyhetsbrev. Gjort av Brian Stelter, tidigare mediereporter på New York Times, och Oliver Darcy, tidigare politisk redaktör på Business Insider, även om man ju misstänker att en hel redaktion researchar detta… Här får man i alla fall en bra uppdatering om amerikansk media, kanske med väl mycket Fox News-bashing, men med många relevanta länkar.


Paulina Modlitba
Entreprenör och senior tech-strateg

Favoritbrev: MIT Tech Review

Jag älskar nyhetsbrev som förklarar och avmystifierar aktuella tekniktrender och samhällsfenomen utifrån fakta. MIT Tech Review gör enligt mig världens bästa, övergripande teknikjournalistik. De har två fantastiska nyhetsbrev som är värda att prenumerera på: The Algorithm, som fokuserar på AI-nyheter och The Download, som innehåller mer övergripande teknikspaningar. Jag älskar att de blandar både long-reads och granskningar, och kortare godbitar/notiser. Om du, liksom jag, inte kan få nog av fakta- och forskningsbaserade nyhetsbrev kan jag dessutom varmt rekommendera Future Today Institutes nyhetsbrev och svenska Vad vi vet. 


Caspar Opitz
Allmänhetens Medieombudsman

Favoritbrev: The Post Most

Jeff Bezos pengar och Marty Barons hjärna har gjort underverk med Washington Post. Resultatet är journalistiska granskningar och reportage i absoluta världsklass. Vill man på daglig basis förstå sin omvärld i allmänhet och USA i synnerhet är The Post Most oumbärlig.


David Orlic
Vd & medgrundare, Anyone

Favoritbrev: Stratechery av Ben Thompson

Sedan 2013 har Ben Thompson skrivit ett dagligt nyhetsbrev om teknologi och affärer som idag omsätter över $3m per år och läses av varenda människa som tycker om att ta andras analyser och presentera dem som sina egna. Rekommenderar detta nyhetsbrev som ett sätt att identifiera såna människor i din omedelbara omgivning. 


Jojje Olsson
Författare och journalist, Kinamedia

Favoritbrev: Sinocism

Sinocism är ett måste i informationsflödet föra alla som är intresserade av Kina. Här ges nästan dagliga uppdateringar om den lika viktiga som komplicerade utvecklingen i världens största land.


Lena K Samuelsson
Publisher, Aftonbladet

Favoritbrev: Exponential View

Min favorit bland nyhetsbrev är Exponential View från Azeem Azhar. Jag jobbade med Azeem för ett antal år sedan på Schibsted i London och lärde känna honom som en av få som både kan se och förstå hur teknologi påverkar våra liv och samhällen – och dessutom ha förmåga att prata och skriva om det så man begriper. EV är det enda nyhetsbrev jag betalar för, det har vuxit under åren och nyligen kom Azeems bok ”Exponential” – som jag inte läst ännu men vet har fått fin kritik internationellt.


Brit Stakston
Mediestrateg och medgrundare, Blankspot

Favoritbrev: Nur in Wien (Kurier)

”Nur in Wien” från österrikiska dagstidningen Kurier. Ett guldkorn om den österrikiska huvudstaden. Mitt andra hem. Välfyllt, charmigt och lokalt. Får mig att längta men klarar att vänta när jag får daglig koll på allt. Idag lärde jag mig vad Bischkottenzuzler betyder. Bara en sån sak!


Pelle Tamleht
Chefredaktör, Nöjesguiden

Favoritbrev: Korvnews

Korvnews – ett månatligt nyhetsbrev för korvälskare. Varför? Det kommer lagom ofta, har en väldigt tydlig inriktning samt glimten i ögat. Allt behöver inte vara så gravallvarligt. Jag skulle mer än gärna prenumerera på liknande nyhetsbrev med samma frekvens om tex roliga vinsläpp och liknande. 


Alexandra Urisman Otto
Journalist, Dagens Nyheter

Favoritbrev: Heated

Heated av den amerikanska klimatjournalisten Emily Atkin, som själv beskriver det som nyhetsbrevet för den som är ”pissed off about the climate crisis”. Ibland blir man mer förbannad, ibland mindre. Men Atkin kan sin grej, skriver lättillgängligt och vidgar dina vyer om den kris som vi alla står mitt i – i denna helt avgörande tid.


Fredrik Wass
Omvärldsbevakare, Sveriges Tidskrifter

Favoritbrev: Breakits nyhetsbrev

Oavsett om Breakit skickar ut ett mail med bara ett artikeltips eller ett längre nyhetsbrev lyckas de fånga mitt intresse. Trots flera utskick per dag har jag aldrig känt mig spammad eller att innehållet känns tjatigt. En framgångsfaktor är den spännande men också tydliga rubriksättningen och en konsekvent linje för vad jag kan förvänta mig som läsare.


Yasmine Winberg
Chefredaktör Resumé

Favoritbrev: Contagious

”Contagious” tagline för sitt nyhetsbrev lyder:” Your weekly dose of contagious thinking” och det är en väldigt passande beskrivning. Det här är ett reklamnördigt nyhetsbrev som har allt: kunskap, inspiration, humor, siffror och analys. Allt i en snygg och översiktlig förpackning.


NomoFomos favoritbrev

En personlig röst, läsvänlig design, kärnfulla texter och spännande grafik. Det är några gemensamma nämnare bakom mina favoritbrev. Alla har inte allt, men nedan är ett gäng brev som jag tycker är värda chansen. Titlarna är klickbara och går direkt till breven. Enjoy!

Den mänskliga försökskaninen Tim Ferriss har en podcast där han har intervjuat hundratals människor som är bland de bästa i sin nisch. Syftet är att ta reda på vilka nycklar och metoder som ligger bakom världselitens framgångar. Nyhetsbrevet är ett smidigt alternativ för den som inte hinner lägga två timmar på poddintervjuer. I ”5 Bullet Friday” tipsar Ferriss om prylar du ska köpa, texter du ska läsa, videos du ska se och hacks du ska testa. Allt är inte bra, men en sak av fem är ofta värd tiden det där att skumma igen det korta brevet.

En prisad illustratör och skribent som väver samman kreativitet och produktivitet med digitaliseringen. Låter det flummigt? Det är det också. Ibland. Men veckosummeringen där han delar med sig av tio grejer – design, artiklar och idéer – är alltid värt tiden.

Ett personligt nyhetsbrev om livet på internet i Kina. Det går egentligen inte att kategorisera det här brevet eftersom det handlar om allt möjligt som bubblar i öst. ”Chaoyang Trap” är perfekt för dig som vill utforska ett Kina som få i väst har koll på.

Buzzfeed-redaktören Delia Cai samlar på sig ett gäng (oftast) fascinerande länkar och delar med sig av dem en gång i månaden.

Om du älskar ”Garbage Day” (längre ned i listan) kommer du att gilla ”Embedded”. Det är svårt att slå Ryan Broderick på fingrarna, men Kate Lindsay och Nick Catuccis nyhetsbrev om kultur och trender är väldigt smart och varje fredag har de ett stående moment där de intervjuar extremt digitala människor om deras liv på internet. Både underhållande och lärorikt.

Det nya mediehuset The Information har en rad olika nyhetsbrev för dig som är intresserad av tech och medier. De flesta kostar pengar, men min favorit – ”The takeaway” av chefredaktören Jessica E. Lessin – är gratis.

Få har lika bra koll som Ryan Broderick när det kommer till sociala medier ur kreatörsperspektiv. Ingen annanstans går det att hitta  spännande spaningar som ”The Myspace Top 8 is destroying society” och ”I’m being gaslit by the TikTok Lamborghini”. Guldstjärna för att han även vågar skriva om icke-amerikanska fenomen och trender.

M.G. Siegler är en ung legendar inom startupvärlden. Han jobbar på Google Ventures och har nästan alltid rätt när han försöker förutspå framtida trender och fenomen. Nu har han startat ett nytt nyhetsbrev för typ femte gången. Den här gången heter det ”The Happy Hour” och han utlovar såväl ”links” som ”drinks”.

Såvitt jag vet är det här världens smartaste nyhetsbrevet om sport. Joe Pompliano ger dig spaningar och analyser ur affärsperspektiv, vilket inte alltid är så lätt att hitta på andra ställen. Jag älskar rubriker som ”The Next Global Sports Superstar No One Is Talking About” och ”Tom Brady’s Next Billion-Dollar Brand”.

För att inte bli uppäten av robotarna är det läge att vässa din kreativitet och produktivitet. ”Maker Mind” lär dig hur hjärnan funkar och bjussar på nya metoder och strategier varje vecka.

Morning Brew har i skrivande stund sju nyhetsbrev. Mina favoriter är Emerging Tech Brew, Marketing Brew och originalbrevet (Morning Brew) som är världens bästa nyhetsbrev.

Dave Pell påstår sig vara en mänsklig algoritm och kallar sig själv “Managing Editor, Internet”. Hans nyhetsbrev ”Next Draft” kommer ut alla vardagar och innehåller dagens tio viktigaste nyheter om du bor i USA. Vilket betyder att ungefär hälften går bort direkt för mig. Men han skriver komprimerat och länkar alltid vidare för den som vill läsa mer. 

Grattis! Den svenske psykologens hyllade nyhetsbrev har nyligen fyllt 100 nummer och vi ska vara glada för att han håller i. Här får du lära dig hur man kan tillämpa psykologi och beteendevetenskap inom tjänstedesign, produktutveckling och kommunikation.

Kultur, musik och marknadsföring. Syftet med innehållsstrategen Ernest Wilkins nyhetsbrev är att hjälpa kostymnissar att ha koll på kultur och kulturnissar att ha koll på business. Jag tycker att han lyckas väldigt ofta.

När Mark Zuckerberg är redo att berätta vad Facebook ska byta namn till är det troligt att han gör första intervjun med Casey Newton. Techprofilen från tidningen The Verge var en av de första att lämna ett traditionellt mediehus för att starta ett eget nyhetsbrev. Respekterad av både journalister och techeliten, vilket är lättare sagt än gjort. 

Afroamerikanen Sherrell Dorseys veckobrev innehåller något så unikt som knivskarpa tech-analyser ur mångfaldsperspektiv. Väldigt uppfriskande.

The Whippet

Vetenskapliga genombrott, historia, bisarra djur, ”fun facts” som faktiskt är sanna och exakt noll nyheter om Donald Trump. Man blir alltid lite smartare av att läsa The Whippet av McKinley Valentin från Melbourne.