Kultur

”Deepfake-musik” kan
göra artister odödliga

Eminem rappar om Billie Eilish i ny fejklåt.

Nicklas Hermansson
Publicerad

Det senaste året har vi fått se en rad exempel på hur deepfake-tekniken utvecklas i ett rasande tempo och ställer oss inför nya etiska utmaningar, för att utrycka det milt.

Deepfakes: Who Can We Trust Really? | The Startup

En intressant vinkel som sällan diskuteras är hur artificiell intelligens kan komma att förändra kulturarvet. Vad som har blivit allt tydligare det senaste decenniet är att klassiska mästerverk riskerar att bli irrelevanta för kommande generationer ju snabbare världen förändras.

Filmer och album som en gång ansågs vara banbrytande är numera bara banbrytande för dem som växte upp med dem. Frågan är om den så kallad deepfake-tekniken kan förändra det och göra artister och kreatörer odödliga?

Följ NomoFomos nyhetsbrev

Vi synar 2500 nyheter varje vecka – och levererar de absolut bästa till din inbox.

“Hi kids, do you like violence? Wanna see me dye my hair bright green just like Billie Eilish?”

Så rappade inte Eminem när han släppte The Slim Shady LP 1999. Men det gör han i en ny version signerad ”30 Hz”. Personen bakom pseudonymen vill inte berätta vad hen egentligen heter. Vad vi vet är att ”30 Hz” älskar Eminem och att hen har använt sig av artificiell intelligens för att få Eminem att rappa om Donald Trumps peruk i den legendariska singeln ”My Name Is” som om den vore skriven 2021. Billboard har hela storyn och nedan kan du lyssna på den nya versionen.