Konspiration

De misstänks ligga bakom Qanon

Sydafrikan och Arizona-politiker avslöjade av dataforskare.

Konspirationskulten Qanon var en av drivande faktor bakom attacken på Kapitolium för ett drygt år sedan. Vem eller vilka som satte igång den extrema rörelsen har länge varit okänt – men nu har dataforskare lyckats identifiera två män med hjälp av maskininlärning.

Sagan om konspirationsrörelsen Qanon föddes den 28 oktober 2017. Det var då som en anonym person med pseudonymen “Q Clearance Patriot” satte snöbollen i rullning genom att posta två inlägg på det ökända internetforumet 4chan. ”Q”, som utgav sig för att vara en högt uppsatt person inom den amerikanska underrättelsetjänsten, hävdade att Hillary Clinton var på väg att gripas av amerikansk polis – och det blev startskottet för en rörelse som livnär sig på makabra konspirationsteorier, den ena märkligare än den andra.

Här är ett axplock av Qanons teorier:

  • Flera av de senaste årens skolskjutningar i USA har varit iscensatta.
  • Partikelacceleratorn i Genève är en portal till helvetet. 
  • Michelle Obama är egentligen är en man vid namn Michael. 
  • John F. Kennedy Jr dog inte 1999 utan lever fortfarande – till skillnad från Hillary Clinton och Tom Hanks som har ersatts av kloner (det har troligen även Donald Trump och Joe Biden). 
  • Eller den kändaste och mest makabra: Hillary Clinton, Bill Gates, påve Franciscus och typ alla makthavare du kan tänka dig från Hollywood, Silicon Valley och Wall Street ingår i ett pedofilnätverk som årligen torterar, äter och offrar enorma mängder barn till Satan. Pedofilen Jeffrey Epstein agerade inte ensam, menar de.

Nu rapporterar New York Times att två oberoende team med datavetare har använt maskininlärning för att spåra upphovsmännen bakom det virala fenomenet. Efter att ha analyserat mängder av inlägg och texter har de lyckats identifiera två män som tros ligga bakom meddelandena som satte igång cirkusen 2017.

Q’s messages “took over our lives, literally,” Paul Furber said. “We all started talking like him.”

New York Times skriver att allt tyder på det var den sydafrikanske datautvecklaren Paul Furber (bild ovan) som skrev de första inläggen, men att Ron Watkins (bild nedan) – som i dag är politiskt aktiv i Arizona, USA – tog över stafettpinnen 2018.

QAnon Leader Ron Watkins Falls Short of $1 Million Fundraising Goal