Därför släpper HBO inte avsnitten direkt – till skillnad från Netflix

Streamingbolagens motsvarighet till fega Hollywoods besatthet av superhjältefilmer är investeringen i nostalgi. Ett exempel: När HBO cashade en miljard dollar för sändningsrätten till 300 avsnitt av Big Bang Theory och 425 miljoner dollar för Friends kontrade Netflix med att lägga 500 miljoner dollar på Seinfeld.

Men det finns en stor skillnad mellan Netflix och HBO som det ofta muttras om. Netflix släpper ofta alla avsnitt direkt, till skillnad från HBO (och Hulu). Orsaken är enkel. Netflix satsar på mängd, HBO på kvalitet. Därför måste HBO förlänga engagemanget i sina relativt sett få serier.

Skapar Watercooler-topics

Genom påkostade serier klamrar HBO fast sig vid ett utdöende fenomen i en fragmenterad värld: Blockbusters. Eller så kallade Watercooler-topics. Serier många ser och pratar om. Om man bara släpper ett avsnitt i veckan kan tittarna prata med varandra utan att spoila innehållet.

Det finns någonting vackert i det; kampen – den omöjliga – att bevara det förgångna. Så i dag tycker jag att vi skänker en tanke till historiebevararna HBO och skippar Netflix för en dag, hur sugen du än må vara på att lägga tio minuter på att hitta någonting sevärt.