Lloyd Avery
förvandlades till
sin filmkaraktär

Gangsterskådisens tragiska livsöde har blivit ett internetfenomen.

Året är 1991. Lloyd Avery II lutar sig ut genom bilrutan och avlossar det avsågade geväret. Det är ett ögonblick som fastnar. Men det är bara början på en unik livshistoria som fortfarande lever vidare på gatorna i Los Angeles – och som ett fenomen på www.

Scenen i den legendariska gangsterfilmen ”Boyz N the Hood” är för många känd som en av tidernas mest tragiska, men för Avery var det framför allt början på en filmkarriär. Han hade bara åtta repliker i John Singletons episka gängdrama, men hans inlevelse och prestation gick inte obemärkt förbi. Tvärtom. Han var som gjord för rollen.

”Boyz N the Hood” förändrade Averys liv till den grad att han förvandlades till sin rollkaraktär, med röda Chuck Taylors på fötterna och “JUNGLEZ” tatuerat i ansiktet. Det var dit han flyttade efter att filmen släpptes. Såklart. ”The Jungle” i Los Angeles styrdes av Bloods – gänget han tillhörde i filmen. Men filmkarriären hann aldrig lyfta innan den krossades för alltid. År 2000 döms Lloyd Avery II till livstids fängelse för att ha skjutit ihjäl två människor på grund av en skuld.

Där hade den tragiska historien kunnat ta slut. Men det ska dröja fem år till. Då hittas Avery död i sin cell efter att ha blivit ihjälslagen av personen han bodde med: Kevin Toby aka “Satannic Christ”. Toby, en schizofren psykopat, satt där för att ha våldtagit och mördat sin syster, vilket han intervjuades om i podden ”Criminal Perspective” 2019 (ja, du läste rätt).

I dag lever Avery vidare somett internetfenomen. Han har blivit en meme på Twitter och videon “The Story of Lloyd Avery” har nästan fem miljoner visningar på YouTube. Men för den som vill veta mer rekommenderar jag främst reportaget ”How an Infamous ‘Boyz N the Hood’ Cameo Led to Real-Life Murder” avThomas Golianopoulos. När man läser hans berättelse är det lätt att förstå varför den här historien har blivit så pass mytomspunnen. Storyn är full av makabra detaljer och ledtrådar. Som den här.

”If Lloyd Avery is famous for one thing other than Boyz N the Hood, it’s that correctional officers took approximately 38 hours to find his body after he was murdered by his Satan-worshipping cellmate.”

– Thomas Golianopoulos