MINDSET

Bortglömd förmögenhet
hittad i hemlig lada

Mest tålamod vinner

Den här storyn handlar egentligen om Lindsay Lohan.
Precis som alltid.

Bilentusiasten Larry Kosilla slår upp dörrarna till den hemliga ladan och lyser med sin ficklampa på de dammiga rariteterna värda miljontals dollar. Vi har sett det förut, tror vi. Men 50 sekunder in i klippet ser jag det vackraste i mitt liv passera i revy.

Bilder på ansikten jag aldrig glömmer tonar upp när den blöta tvättsvampen avtäcker den chockröda Bizzarrinin. Då minns jag dem, människor värda mer än alla pengar i världen. Det handlar inte om deras utseenden. Det handlar om så mycket mer.

Skator samlar på saker som glimrar. Jag samlar på människor som är konstiga. Det är enkelt när man kommer från Timrå. Men att förvånas blir svårare och svårare, ju äldre man blir, ju mer man ser och upplever. För de verkliga diamanterna är inte uppenbara. De är förklädda. Som Askungen. Eller Rachael Leigh Cook i She’s All That, Lindsay Lohan i Mean Girls och – något oväntat – Sandra Bullock i Gracie Hart.

Den otidsenliga filmgenren Ugly Duckling Transformation har sina brister. Framför allt för att den alltför ofta bara fokuserar på yttre skönhetsförvandling. Men den sätter fingret på någonting som är större än den fula ankungens revansch: Allt i livet handlar om tålamod.

Det var inte en slump att Larry Kosilla hittade de dammiga bilarna. Han hade väntat i tre år tills han till slut lyckades ta sig in i den hemliga ladan.