Gastronomi

Bar serverar drinkar med amputerade kroppsdelar

Atlas Obscura hittar världens mest obskyra platser.

Du som är nyfiken på vetenskap, historia mat och – framför allt – ovanliga resmål bör kolla in reseföretaget Atlas Obscuras onlinemagasin som har ambitionen att vara den definitiva guiden till världens mest obskyra platser. De lyckas nästan jämt.

Historien om “The Sourtoe Coctail” är ett av många guldkorn. Den bisarra drinken serveras på en bar i nordvästra Kanada, några mil från gränsen till Alaska, och man kan väl säga att den inte är för alla.

“Established in 1973, The Sourtoe Cocktail has become a Dawson City tradition and is exactly what is sounds like: an actual human toe that has been dehydrated and preserved in salt, used to garnish a drink of your choice.”

– Atlas Obscura

Historien tar sin början redan på 1920-talet, när gruvarbetaren Louie Liken tvingades amputera en tå som han senare kom att konservera i en burk med alkohol i sin stuga. Burken hittades fem decennier senare av captain Dick Stevenson när han städade ur stugan. Stevenson tog med sig tån till Sourdough Saloon och kom på idén att lägga den i gästernas drinkar för att se vem som vågade dricka. Så bildades Sourtoe Cocktail Club.

Traditionen har levt vidare och baren har idag åtta mänskliga tår som gästerna kan få dekorera sina drinkar med. Enda regeln är att läpparna måste nudda vid tån. Och om du sväljer tån måste du betala 2500 dollar; en regel som uppkom efter att en gäst avsiktligt svalt en tå.

En intressant detalj för den medieintresserade är att nästan allt innehåll på Atlas Obscura är skapat av användarna själva. En fantasi som många tidningsmakare haft men misslyckats med.