ETIK

Är det rätt att väcka de döda?

Snart är allt möjligt.

Sjuåriga Na-yeon dog av en blodsjukdom. Tre år senare återuppstår hon i lekparken där hon brukade leka med sin mamma Jang Ji-sung. “Mom, where have you been? Have you been thinking of me?”. Tårarna rinner ner för mammans kinder när hon försöker röra sin dotter – en avatar som förkroppsligar minnet av ett alldeles för kort liv.

Teknikutvecklingen har gjort det möjligt att bevara och återuppleva minnen av nära och kära på sätt som tidigare generationer skulle haft svårt att föreställa sig. Tidigare i år släpptes den sydkoreanska dokumentären Meeting Yousom visade de hjärtskärande bilderna på den simulerade återföreningen mellan Na-yeon och Jang Ji-sung. Mamman bar VR-headset, dottern bar sin favoritklänning. 

Journalisten James Vlahos försök att ge sin pappa evigt liv är ett annat exempel. Vlahos spelade in sin döende pappas livshistoria under flera månader för att kunna återskapa honom som en chatbot som han kan kommunicera med. 

Samma vecka som Vlahos pappa dog gav Kanye West en minst sagt spektakulär födelsedagspresent till sin fru Kim Kardashian: ett hologram av hennes avlidna pappa Rob som dansade och skickade lyckönskningar från graven. 

Men den kanske mest bisarra innovationen hittills är en nallebjörn som finnen Jussi Touvinen bygger just nu med hjälp av sensorteknologi, med syftet att kunna överföra beröring från en människa till en annan. I Touvinens fall handlade det om att han saknade sin familj när han jobbade i Dublin. Han åt middag på restaurang med sin fru som var med via Skype, men det räckte inte. Han saknade hennes beröring – och det ska nallen lösa. 

Vad tycker du?

Pandemin har hjälpt oss att kommunicera på nya sätt med familj, vänner och kollegor. Tack vare videosamtal och andra tekniska hjälpmedel har somliga faktiskt mer kontakt nu än tidigare. Men ska vi verkligen återuppliva de döda i form av digitala skepnader och därmed riskera att de gör och säger saker de annars inte hade gjort? Vem bestämmer över en själ som gått vidare? Det är viktiga frågor som Janet Manley försöker finna svar på i reportaget The Ethics of Rebooting the Dead i WIRED. Läs det och bilda din egen uppfattning – för tekniken är redan här.