Exklusivt

33 svenska
medieprofiler:
Här är våra
favoritpoddar

Nicklas Hermansson
Publicerad

Välkommen till NomoFomos stora podcastguide där poddare och medieprofiler berättar vad de själva helst lyssnar på. Men först ska vi åka tidsmaskin till den där gången när jag lyckades med konstverket att få en av Sveriges största poddar att floppa på Sveriges största sajt.

2010 fick jag uppdraget att försöka få Filip & Fredriks podcast att flyga på aftonbladet.se. Eftersom Aftonbladet inte hade någon renodlad ljudtjänst publicerade jag avsnitten i Aftonbladets tv-spelare och så försökte jag locka läsarna med rubriker som “Här hånar Filip svensk Hollywoodstjärna” och ”Lyssna på Fredriks mardrömsnatt i Los Angeles”. 

Det blev fiasko. Ytterst få nappade – och det var inte Filip & Fredriks fel. Användarupplevelsen vara bedrövlig och ytterst få hade hört ordet “podcast” förut. I dag – tio år senare – har poddmarknaden exploderat och alla har en egen podd.

Vår heter NomoFomo Podcast och den ger dig 10 fascinerande spaningar på 10 minuter varje måndag. Visionen saknar inte självförtroende: Vi vill göra ditt liv lite mer intressant och världen lite mer begriplig. Därför synar vi varje vecka 2500 nyheter, trender och forskningsrapporter – och väljer ut guldkornen till dig. Några får du i podden, resten får du i vårt nyhetsbrev NomoFomo Insights som varje onsdag ger dig nyheter, trender och innovationer som formar framtiden. No more fear of missing out. 

Nedan kan du lyssna på senaste avsnittet av NomoFomo Podcast som besvarar en rad mysterier:

  • Varför dricker de som tränar mer alkohol än andra?
  • Hur skriver man det optimala mejlet?
  • Varför är Amazons nya smart-tv unik?
  • Vilken veckodag är människan modigast?
  • Och vilken bok kommer att skapa rubriker världen över när den släpps den femte oktober? 

Den ultimata poddguiden

Men nog om det. Nu är det dags för 33 svenska podcastprofiler, kreatörer, journalister och mediechefer att tipsa om sina favoritpoddar. Det mäktiga med den här poddguiden är att den kommer att uppdateras kontinuerligt. Så hör av dig om du också vill vara med och tipsa. Skicka ett mejl till [email protected].

Nu, över till experterna. Enjoy!


Hans Abrahamsson
Head of Content, PodMe

Favoritpodd: Dubbelliv (PodMe)

Min favorit just nu är den alldeles nya podden Dubbelliv, producerat av Banda, exklusivt för PodMe. I podden möter vi människor som berättar hur de lyckats leva spektakulära dubbelliv. Avslöjas deras hemlighet kan de förlora allt. Det är starka berättelser om tex väktaren som ingen vet är sprutnarkoman, inte ens hennes man – som är polis. Eller duktiga flickan som ingen anar är gängkriminell. Och elitfotbollsspelaren som mellan träningarna planlägger ett stort rån. Vi dyker rakt in i människors djupaste hemligheter, fram till den dagen allt rasar samman. 


Karin Adelsköld
Komiker och journalist

Mental Health News Radio är ett amerikanskt nätverk av poddar som handlar om psykisk hälsa i olika perspektiv. Jag tycker vi pratar alldeles för mycket om psykisk ohälsa i Sverige och alldeles för lite om psykisk hälsa.  Det psykiska välmåendet hos oss är kidnappat av flumrörelsen (ät gurkmeja och krama ett träd) eller av dumrörelsen (kvällstidningars och influencers snuttifiering) och inte sällan nått som individen ska ta ansvar för själv. De här poddarna ger vetenskapliga och helt nya perspektiv. Att på ett seriöst sätt jobba med den psykiska spänsten är framtiden!


Magnus Alselind
Redaktionschef Expressen

Favoritpodd: The Press Box (The Ringer)

Politik och popkultur och lite sport från ett medieperspektiv. Superdjup under en presidentvalrörelse men också smart lättsamt med “veckans twitterskämt som är så uppenbart alla mediepersoner skrev det på samma gång” som återkommande segment.


Håkan Andreasson
Journalist och medgrundare, When We Were Kings

Att i avsnitt efter avsnitt efter avsnitt kunna fortsätta överraska, aldrig bli tråkiga och kunna få detaljer att bli unika program är fantastiskt imponerande. Mitt favvoavsnitt är när de möter Tomas Ledins löddriga publik på ett hotell i Göteborg efter en spelning.


Anton Berg
Författare och journalist

Favoritpodd: GABRIELLAND (Spotify)

Jag vill tipsa om GABRIELLAND av Jack Werner (och med mig som producent) som nyligen hade premiär på Spotify. Otroligt fina intervjuer av Jack om en ohygglig historia när 13-årige Gabriel utforskar Stockholms dolda tunnlar med fatal utgång.


Niklas Bergh,
Producent och programledare, Lagom Kondition Podcast

Favoritpoddavsnitt: Heavyweight, #2 Gregor

Den neurotiska programledaren Jonathan Goldstein reder ut sina gästers småproblem dom aldrig kunnat glömma. I just detta avsnitt handlar det om Gregor som lånat ut sin sällsynta samlingsbox med amerikansk folkmusik till sin kompis och aödrig lämnat tillbaka den. Twisten är att kompisen är artisten Moby som samplar boxen till sin genombrottsskiva. Älskvärt och quirky. För alla oss som älskar folk med mer hjärnspöken än oss själva.


Jessica Bjurström
Generalsekreterare KAK

Favoritpodd: Flashback Forever

Jag är en stor beundrare av SRs högkvalitativa humorprogram, som ”Skärvor av ett äktenskap”. Och mina kollegor Anders och Kalle gör ett suveränt jobb i KAKs ”Ständigt på väg”. Det är en podd som handlar om ett framtida kontroversiellt ämne: att få köra sin egen bil. Men som favoritpodd vill jag lyfta fram Flashback Forever. Konceptet att dissikera och fnissa åt allvarligt galna publicerade tokerier är välbeprövat och funkar också bra denna gång. 


Olov Carlsson
Biträdande programdirektör på Sveriges Radio

Favoritpodd: Dolly Parton’s America (WNYC)

Visserligen från 2019 men fortfarande väldigt, väldigt bra. Dolly är inte bara en ikon, hon är även en nyckel till att förstå det mångfacetterade USA.


Johan Cedersjö
Journalist och programledare, Medierna

Favoritpodd: Caliphate (New York Times)

Serien tokhyllades när den kom. Men julen 2020 skakade hela New York Times när det visade sig att huvudpersonen – “Abu Huzayfah” – lurat hela produktionen om sin tid som IS-terrorist i Kalifatet. Jag lyssnade på hela serien igen i somras och det är oupphörligt intressant att med facit i hand höra hur källkritiken får stå tillbaka för den fantastiska storyn. Det blir som en lektion i grupptänkandets mekanismer och vikten av att någon är på tvär när allmänhetens hyllningskör sjunger.


Anitha Clemence
Programledare, Lillelördag

Flashback Forevers GRÄV i Axels Tivoli-tråden är kanske det roligaste som producerats i poddväg. Så många dimensioner av skoj kan få vilken mikrodepression som helst att kännas som en Gorbyspirog fylld av fniss.

Följ NomoFomos nyhetsbrev

Vi synar 2500 nyheter varje vecka – och levererar de absolut bästa till din inbox.

Malin Collin
Kultur- och nöjesjournalist

Favoritpodd: En varg söker sin pod

Hur lyckas man göra smal feministisk litteratur jättegripande och underhållande? Hur teoretiserar man  kring reality- och HBO-serier så de blir kulturellt relevanta? Fråga Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Liv Strömquist som gör den enda podden på jorden som får lyssnaren att känna sig ursmart samtidigt som man skrattar rakt ut.


Pelle Estborn
Product manager Podcast, Bonnier News Brand Studio

Favoritpodd: Mystery Show (Gimlet)

Det blev bara sex avsnitt 2015, men det var nyskapande, roligt, dumt och smart på samma gång. Jag håller det än i dag som en av de bästa poddarna någonsin. Oefterhärmliga Starlee Kine nördar ner sig i att lösa små, obetydliga, slumpartade- men ack så intressanta fall från verkligheten. Att det inte blev en andra säsong måste vara att hon drabbades av Jacob Hellman-syndromet och förbannelsen med det ”andra albumet” efter den genialiska debuten.


Katarina Graffman
Antropolog och programledare, Graffman Nordström

Favoritpodd: P3 Historia

Jag börjar ofta lyssna på nya poddar av en slump, det kan vara en person som intresserar mig eller ett specifikt ämne. Det var så jag upptäckte P3 Historia. Antropologen Mikael Kurkiala var expert i programmet som handlar om Sitting Bull. Nog för att Mikael har en otroligt behaglig röst och är så kunnig men hela programmet var så välproducerat och behagligt att lyssna på. Den här podcasten har sedan dess blivit min favorit. Att lägga sig på soffan, stoppa hörlurarna i öronen, blunda, lyssna och inte sällan somna till en stund har blivit min ”mindfulness”. Och att somna till en podd är inget dåligt, som någon nu kanske tänker, då kan man ju lyssna flera gånger på samma avsnitt!


Peter Gropman
Poddproducent, Iris media AB – aktuell med ”Sveriges första podcast” 

Favoritpodd: DJ 50 spänn

Jag blir varm i ljudhjärtat när jag märker att poddaren lagt ner lite tid och omtanke om lyssnaren i redigeringen. Vill därför tipsa om kreatören Tommi Jönssons podd DJ 50 spänn  Trots många år på nacken så funkar konceptet än, gästerna får 50 spänn att handla dammiga vinyl för som de tar med sig till Tommies studiobunker. Nördigt, smalt och välproducerat. Och med skitsnygga jinglar, här har andra  snicketisnackpoddar något att lära sig av.


Caroline Hainer
Kulturjournalist och filmkritiker

Favoritpodd: You Must Remember This

Jag älskar fenomen och kulturanalyser och smickrar mig själv med att tänka att det är min specialitet också som kulturjournalist. Därför är jag förstås förtjust i podden “You must remember this”. Vem är inte det? Den blir ju citerad jämt. Men just därför att den gräver djupt i saker som skvallerjournalistikens historia, Den Blonda Kvinnan och filmindustrins hemliga symbios med skönhetsindustrin.


Messiah Hallberg,
Komiker och journalist 

I januari 2014 lämnade plötsligt wrestlaren CM Punk sin arbetsgivare World Wrestling Entertainment utan att ge någon förklaring. Han var utbränd, frustrerad och uppgiven. Några månader senare, när hans kontrakt tillät honom, talade han ut i sin väns Colt Cabanas podcast och gick hårt åt förbundet och ägaren, multimiljonären Vince McMahon. Ilskan, frustrationen och vanmakten blev till ett explosivt podcastavsnitt. Avsnittet ledde något år senare till en rättegång för förtal. Ändå en måttstock för övriga podcasts att förhålla sig till.


Viveka Hansson
Programdirektör nyheter, samhälle och allmän-tv på TV4

Favoritpodd: TV-fabriken

TV-fabriken är en välkomnande podd som öppnar dörren in till den svenska tv-världen. Du får tv-historia och nutid genom kända och okända tv-makare. Programledare är Fredrik Ralstrand, och han gör det nyfiket och enkelt utan att stå i vägen för alla berättelser. Mycket bra.


Nemo Hedén
Författare och programledare, Nemo möter en vän

Favoritavsnitt: AMK Morgon med K. ”Kringlan” Svensson 

Det sjukaste som hänt i svensk podcast-historia. Totalt gränslöst, avgrundsdjupt mörker… och därför även sanslöst fängslande.


Emanuel Karlsten
Journalist och programledare, Mediepodden

Favoritpodd: Revisionist History

Revisionist History är en podd som gett massor av inspiration och sprudlar av berättarlust. Tar historiska händelser och skärskådar om vi egentligen missförstått dem och kan lära oss något om mänskligheten och oss själva. Och sedan Reply all. I alla fall innan skandalen. Avsnittet The case of the missing hit är… otrolig. 


Frida Klevemark
Content Director Nordic, Acast

Favoritpodd: Flashback Forever

Det är inte för inte som Flashback Forever har blivit en av Sveriges populäraste poddar. Jag blir också glad av denna varma och humoristiska fullträff. Emma Knyckare, Ina Lundström och “Scroll-Mia” må förfasa sig över trådarna på Flashback men de har en genuin kärlek till människorna som skriver dem, oavsett hur udda.


Frasse Levinsson
Nöjesguiden-redaktör och Aftonbladet-krönikör  

Det vilar förstås något komiskt över anslaget att två oförbätterliga fuckups ska hjälpa lyssnarna med deras relationsbekymmer. Men strulpellarnas råd är faktiskt både goda och helt gratis. En gång frågade jag Bianca hur jag skulle göra för att vinna övertaget i en relation. Hon svarade att jag skulle dra till Mexiko i två veckor utan att säga något. När jag kom hem var maktbalansen helt förändrad.


Thomas Mattsson
Ordförande Utgivarna och Senior Advisor på Bonnier News

Favoritpodd: CNN Reliable Sources

CNN Reliable Sources är både en podd och ett dagligt nyhetsbrev. Gjort av Brian Stelter, tidigare mediereporter på New York Times, och Oliver Darcy, tidigare politisk redaktör på Business Insider, även om man ju misstänker att en hel redaktion researchar detta… Här får man i alla fall en bra uppdatering om amerikansk media, kanske med väl mycket Fox News-bashing, men med många relevanta länkar.


Sofia Mirjamsdotter
Politisk redaktör, Tidningen Ångermanland

Favoritpodd: Politiken (SvD)

Jag vill tipsa om Svenska Dagbladets podd Politiken. Tidningens politikjournalister Annie Reuterskiöld, Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson pratar varje vecka om aktuella händelser i svensk politik, och som dom gör det! Det är på samma gång oerhört initierat och roligt, fyllt av anekdoter, bakom kulisserna-avslöjanden och historiska återblickar som får en att känna sig lite smartare efteråt. Om man inte var intresserad av politik innan blir man det när man lyssnar på Politiken.


Daniel Nordström
Chefredaktör, VLT

Favoritpodd: Metalpodden

För alla oss som gillar hårdrock och att samla skivor är detta ett måste. Västeråssonen Tomasz Swiesciak och Öviksfödde Erik Persson har ett skönt samspel och bjuder dessutom på bra musik och  intressanta intervjuer.


Lovisa Ohlson
Podcastchef/Podcast Content Coordinator, Podplay

SVÅRT att välja favvopodd ju – har så många. Men en av mina favoriter just nu är ”Dokumentära Berättelser” i vilken man får lyssna på unika livshistorier, berättade med hjälp av journalisterna Ylva & Sidiri. Ett favoritavsnitt är avsnitten som heter ”25 år hos Scientologerna” (del 1 & 2). Oerhört starkt.


David Orlic
Vd & medgrundare, Anyone

Favoritpodd: The 11th (Pineapple Street Studios)

Eftersom vi bygger Anyone – en plattform där du kan prata med vemsomhelst, men bara i fem minuter – är vi stora fans av ljud med kreativa begränsningar. Därför ska det bli intressant att följa Pineapple Street Studios nya podd The 11th, som kan handla om vadsomhelst, men bara släpps den 11 i varje månad. 


Anna Rastner
Content Director, Bauer Media Group

Favoritpodd: Magdas dagbok (Expressen)

I nuläget känns det väldigt angelägen att lyfta fram Magda Gads ny podd “Magdas dagbok”.  Den ger en helt unik, direkt och skrämmande inblick i den fasansfulla utvecklingen vi ser nu i Afghanistan.


Åsa Secher
Poddproducent för Kapitalet, Monopol Media 

Favoritpodd: Ari (NRK)

En av Nordens starkast lysande poddstjärnor heter Joachim Førsund. Joachim är författare, tv- och tidningsjournalist i grunden, men gör podcasts som ingen annan. I våras gjorde han en serie om Ari Behn. Jag visste inte att jag var nyfiken på Ari Behn, men när Joachim berättar vill jag veta allt. 


Edward af Sillén
Regissör och manusförfattare

Favoritpodd: SmartLess

Den ljuvliga otippade bästis-trion Jason Bateman, Will Arnett och Sean Hayes överraskar varandra varje vecka med att bjuda in en svinkänd, rolig kompis och prata strunt i en timme. En njutning, och genuint imponerande med gäster som Downey Jr, Ricky Gervais, Melissa McCarthy och Bob Odenkirk.


Adam Svanell
Journalist på SvD och producent för Medicinmannen

Favoritpodd: Hunting Warhead (CBC/VG)

En av mina favoritpoddar är dokumentärserien ”Hunting Warhead” från CBC och Verdens Gang. Det som gör den imponerande är dels att historien har så många lager och fortsätter att utvecklas för varje avsnitt som går – det som börjar med en granskning gjord av två norska journalister slutar med ett porträtt av en ung kanadensisk nörd som visar sig vara en av världens största spridare av barnpornografi. Dels att skaparna lyckas skildra det svåra ämnet pedofili på ett så väl avvägt och nyanserat sätt.


Patrik Syk
Poddredaktör och programledare, Aftonbladet

För drygt 20 år sedan bestämde sig en grupp brittiska kvinnor att gå till nordpolen. En av de svåraste och farligaste expeditioner som går att göra. Det var bara ett problem, ingen av dem hade någon som helst erfarenhet av vildmarksliv.


Kristoffer Triumf,
Producent och programledare, Värvet

Jag hade aldrig börjat med podcast när jag gjorde det om det inte var för Marc Maron. Det var så fascinerande att höra honom diskutera någon standup-klubb som jag aldrig hade hört talas om i någon stad jag aldrig besökt med en gäst jag inte kände till att jag bara var tvungen att testa själv. Och Amy Poehler, älskvärd? Ja! Robin Williams-eppen är också minnesvärd. Liksom 200 andra.


Fredrik Wass
Omvärldsbevakare, Sveriges Tidskrifter

Favoritpodd: Alex & Sigges Podcast

Förmodligen Sveriges mest välproducerade pratpodd. År efter år, vecka efter vecka med oerhört hög lägstanivå. Även om man känner igen vissa dramaturgiska grepp i avsnitten efter ett tag så blir det snarare något tryggt än något som känns upprepande. Gillar både de filosofiska utläggningarna och de aktuella mediespaningarna. Den här podden går inte att runda helt enkelt. En inspiration för alla poddare, oavsett genre.


Yasmine Winberg
Chefredaktör, Resumé

Favoritpodd: P3 Dystopia

För den som inte har lyssnat på P3 Dystopia så undersöker den alla möjliga saker som kan gå åt helvete; med samhället, människan, jordklotet, tekniken, politiken. Den lyckas med konststycket att ständigt vara pedagogisk trots ibland mycket komplicerade ämnen. Jag lär mig om alltifrån solstormar till hur incels organiserar sig online, samtidigt som den får mig att inse att jag har det väldigt, väldigt bra här och nu, i Sverige.

Hur låter framtidens poddar?

Missa inte NomoFomos stora guide med 30 initierade antaganden om vad som väntar runt hörnet.