Litteratur

100 böcker
för alla åldrar

Washington Post listar böckerna vi ska läsa – beroende på var vi är i livet.

Allt har sin tid. Som kärleksrelationer till författare. Ångestridna själar som låter oss besöka deras världar. Världar som vi med största sannolikhet aldrig hade överlevt i.

Stephen King lärde mig allt om rädsla 1991. Dean R Koontz lurade in mig genom fantasydörren 1994, men året därpå smällde Per Hagman igen den med full kraft och introducerade mig istället för en magisk värld fylld av glitter, dekadens, cigaretter och oskulder som kysser. Jag var fast. Det förbjudna lockade mer än skräcken och det overkliga. Och more is alltid more. Det dröjde inte länge innan jag hittade Bret Easton Ellis genom ”The Informers”.

2003 fick jag chansen att leva livet som drogmissbrukare tack vare ”A Million Little Pieces” som påstods spegla författaren James Freys liv. Det satte djupa spår i mig, och för det blev jag så tacksam att jag skickade ett brev till författaren. Ett brev som jag hade skrivit med mitt eget blod. Senare avslöjades att händelserna i boken inte var självupplevda. Det gjorde mig ännu lyckligare. Gränslandet mellan fiktion och verklighet har alltid intresserat mig mest.

1999 läste jag ”Sarah” om och om igen. Den var skriven av JT Leroy – en HIV-positiv prostituerad ung man som berättade om sin tragiska barndom, kantad av sexuella övergrepp och droger. Men det visade sig vara en pseudonym, skapad av författaren Laura Albert. Hon var kvinna och 15 år äldre än den påhittade karaktären JT Leroy, som i det verkliga livet spelades av Alberts dåvarande partners halvsyster Savannah Knoop som minglade på kändisfester med Courtney Love, Madonna och Winona Ryder.

Det påminner mig om Washington Posts briljanta grepp att lista böcker utifrån åldrar. Alltså VAD man ska läsa NÄR. De rekommenderar ”Smile” när man är tio år – inte Stephen King. Och istället för Per Hagman ska man läsa ”The Perks of Being a Wallflower” när man är 13.

Här hittar du hela listan: 100 books for the ages. Och nedan är den omtalade händelsen när Oprah konfronterade James Frey gällande ”A Million Little Pieces” – en bok som hon hyllade till skyarna innan det kom fram att den inte var självupplevd fullt ut.