Hur, var och när kommer vi att arbeta i framtiden? Pandemin har fått oss att ifrågasätta gamla sanningar och teknikutvecklingen har hjälpt oss att utforska nya lösningar. Som att inte vara på kontoret. Användandet av videoverktyg som Zoom har exploderat det senaste året och mycket tyder på att många möten fortsatt kommer att vara digitala när pandemin är över.
Men videoverktygen är fortfarande långt ifrån optimala när det kommer till själva användarupplevelsen. Även om du är där så är du inte… här. Det har Google tänkt lösa med Project Starline.
Project Starline är ett hologramliknande videoverktyg som får det att se ut som personen du pratar med sitter i samma rum. Google har filat på det i fem år, alltså långt innan pandemins utbrott, vilket också syns på de bilder som de hittills har släppt.
Hur funkar det? Du och personen du pratar med sitter i olika bås omgivna av kameror och sensorer som dokumenterar era rörelser från flera perspektiv. Var på jorden ni befinner er spelar naturligtvis ingen roll, men du behöver båset (tänk dig att du sitter på O’Learys eller en brittisk pub). Personen du pratar med ser du på en skärm framför dig. Singularity Hub förklarar vidare:
”You see the person you’re meeting with on a light field display, a technology that works by cutting up an image’s volume radially (in the way that you’d slice a cake). There’s also spatial audio, making it seem like the sound of the other person’s voice is all around you rather than emanating from one small speaker.”

Som du kan se på videon nedan är resultatet häpnadsväckande, men tyvärr är Project Starline ännu inte redo att sjösättas publikt. Kostnaden är ett av de största farthindren.