Din hjärna är trasig.
Så reparerar du den.

Psykolog ger tre tips.

Nicklas Hermansson
Publicerad

Känner du också att hjärnan har gått sönder under pandemin? Det har den. Men du kan vara lugn – du är inte ensam.

Nu har vi levt med den här pandemin i ett år. Hur går det för dig? Så här går det för mig: Att lämna hemmet och utsätta sig för sociala situationer är numera förenat med livsfara. Jag litar inte på mig själv. Tappar ord. Tråden. Poängen. Att sätta ett skämt och berätta en historia från start till mål är o m ö j l i g t. Hur blev det så?

Psst! Du kan även lyssna på den här storyn…

Därför är vi mentalt slöa

Faktum är att våra hjärnor faktiskt är trasiga och det är pandemins och teknikutvecklingens fel. Pandemin ger oss ångest och stresspåslag, medan allt multitaskande försämrar vårt minne och får oss att känna oss mentalt slöa.

New York Times har intervjuat Marie Eckerström, neuropsykolog på Sahlgrenska i Göteborg, och hon berättar det är fullt naturligt att vi inte längre hänger med i livspusslet. Även om många jobbar hemifrån och därmed har mer tid över till privata sysslor lyckas inte hjärnan sortera all information, vilket leder till en känsla av hopplöshet.

Så vad kan vi göra åt det?

Psykologen och beteendevetaren Inger Burnett-Zeigler ger tre tips.

  • Gå UT. 50-minuterspromenader förbättrar ditt minne och dämpar din ångest, och naturen reparerar din kognitiva förmåga. Om du inte har tillgång till natur kan det det faktiskt räcka med att TITTA på naturbilder, berättar Burnett-Zeigler. Som David Attenbouroughs senaste Netflix-dokumentär: A Life On Our Planet.
  • Ta bort saker från din to do-lista. Vi måste inte göra allt. Våga säg nej. Faktum är att 20 procent av allt du gör står för 80 procent av det som faktiskt ger effekt. Dvs det som faktiskt betyder något.
  • Undvik att multitaska. Hur många fönster har du öppna på din dator just nu? Stäng dem. Och sluta varva jobb med privata uppgifter. En sak i taget.