De sociala plattformarna har fått den ryska invasionen att kännas som något som alla kan delta i – oavsett var i världen man bor. På gott och ont. Nedan är en rad olika exempel på hur digitaliseringen påverkar kriget i Ukraina.
Så kan du följa kriget via Google Maps. Om du tycker att det är svårt att få en överblick över striderna kan jag rekommendera Washington Posts artikel där de berättar hur du kan följa invasionen via Google Maps.
Ukrainas IT-armé. I helgen meddelade den ukrainska regeringen att man skulle skapa en IT-armé med frivilliga hackare – med målet att slå ut ryska sajter tillhörande myndigheter, banker och energibolag. Det dröjde bara ett dygn innan 175 000 personer hade anslutit till kanalen på plattformen Telegram, enligt Wired. Men Putin får också hjälp – BBC har pratat med en rysk hacker som säger sig vilja ”besegra Ukraina med sin dator”.
PayPal, Snapchat, WhatsApp… Här är en Twitter-tråd med produkter och teknik som vi använder varje dag – och som har rötter i Ukraina.
En ukrainsk tidning – på engelska. Den engelskspråkiga nyhetssajten Kyiv Independent, som lanserades så sent som i höstas, har gått från 20 000 följare till 1,5 miljoner den senaste veckan.
Elon Musks rymdinternet. I måndags bad Ukrainas vice premiärminister världens rikaste man om hjälp med att säkra internetuppkopplingen i landet. Efter några timmar svarade Elon Musk att Starlink – som har flera satelliter i omloppsbanan runt jorden – nu var aktiverat i Ukraina, vilket Mykhailo Fedorov besvarade med följande tweet.
Tar ni krypto? Självklart. När den ukrainska regeringens officiella Twitterkonto bad om krypto-donationer ramlande det in 100 miljoner kronor – på ynka två dagar. I dag rapporterade CNBC att summan var uppe i nästan 350 miljoner kronor.
Fejkade livesändningar på TikTok – med målet att få donationer. NBC News berättar om privatpersoner som inte skyr några medel för att tjäna en extra hacka. Samtidigt berättar nyhetsbyrån AP hur TikTok har blivit ett viktigt verktyg för Rysslands propagandamaskin.
Airbnbs vd Brian Chesky skriver att deras ambition är att erbjuda gratis boende åt 100 000 ukrainska flyktingar hos värdar i närliggande länder.
Från hybridkontor till hybridkrig – i lördags skapade jag en Twitter-tråd med tio fejkade videos/bilder som påstås visa invasionen i Ukraina.
Fejk eller inte? För att kunna bedöma autenticiteten på en video behöver du framför allt kunna besvara de grundläggande frågorna ”var, när och vad?”. New York Times Christiaan Triebert (som tidigare jobbat för Bellingcat) berättar hur du gör för att lyckas.