heading_element: h1

Framgången kan bli hans fall

Nicklas Hermansson
Nicklas Hermansson
Publicerad

”Zuck” har bara haft ett jobb: Att bygga och vara chef för Facebook. Det kan komma att stå honom dyrt i kriget mot Apple.

Bakgrunden är enkel: Apple vill skydda användarnas personliga integritet genom att göra det svårare för apputvecklarna att spåra dem. Apples drag är ett existentiellt hot för Facebook, vars affärsmodell bygger på att samla på sig så mycket användardata som möjligt för att kunna sälja personaliserade annonser. Snårigt läge för Mark Zuckerberg, men det var bara en tidsfråga innan vi skulle hamna här.

Apples VD Tim Cook vs Mark Zuckerberg.

Facebook har gjort Mark Zuckerberg till en av världens rikaste och mäktigaste människor. Det är hans baby, som han födde i sitt studentrum på Harvard en kylig januaridag, 2004. Den som har sett filmen The Social Dilemma vet att det egentligen aldrig var tal om någon delad vårdnad.

Mark Zuckerberg 2009.

En konsekvens av det är att Zuckerberg aldrig har behövt lyssna på någon annan. Han har aldrig haft någon chef. Han har istället omgett sig med ja-sägare, vilket är fullt naturligt. Om du aldrig har behövt erkänna ett misstag är det svårt att se värdet i medarbetare som vågar och ges förutsättningarna att räcka upp handen.

Eftersom ingen på Facebook vågar ställa frågan måste någon annan göra det: Hade den här situationen kunnat avvärjas om någon i ledningsgruppen hade vågat stå upp och ifrågasätta Facebooks minst sagt omfattande kartläggning av varje enskild användare?