Tech War

Drogkartellerna
dödar varandra –
med bombdrönare

Baronerna rustar för krig i Mexiko – och USA?

Att de mexikanska drogkartellerna är välutrustade är ingen nyhet. Bilder på armerade bilar, maskingevär och uniformerade soldater sprids för att avskräcka såväl poliser, medborgare och rivaliserande gäng. Men nu har de flyttat fram positionerna ytterligare, rapporterar The Drive.

Förra sommaren hittades drygt 20 drönare utrustade med bomber i en bil tillhörande Cártel de Jalisco Nueva Generación (CJNG), eller Jalisco New Generation Cartel, som i dag tros ansvara för en tredjedel av alla droger som smugglas in till USA från Mexiko, enligt uppgifter till Washington Post.

Intäkterna från drogerna går bland annat till nya vapen och stridsfordon som får CJNG att framstå som en armé i valfri Christopher Nolan-film.

Mexico cartel used explosive drones to attack police - BBC News

I juli förra sommaren släpptes videon nedan som visar en oändlig konvoj av kamouflagefärgade fordon och kartellmedlemmar som är beväpnade till tänderna.

Uppgifterna om den nya krigföringen lär oroa de amerikanska myndigheterna eftersom drogkartellerna inte nöjer sig med att operera på hemmaplan. National Review skriver att knarksmugglarna numera tar sig hela vägen in till de amerikanska städerna – långt ifrån gränsen.