Sport

Hur många BicMacs bränner de under Tour de France?

Du får tre alternativ – gissar du rätt?

Välkommen till ”Tour de France”! Det är den där spännande tävlingen som går ut på att lista ut vem som har dopat sig och se vem som kan cykla 3,328 kilometer snabbast.

2022 Tour de France Route | The Inner Ring

Årets upplaga bestod av 21 etapper och pågick i 24 dagar. Det betyder att cyklisterna fick tre vilodagar. Min fråga till dig är: Hur många kalorier – mätt i BigMacs – brände vinnaren under de 21 tävlingsdagarna?

1. 210 Big Macs
X. 290 Big Macs
2. 340 Big Macs

Du hittar svaret under bilden nedan.

Rätt svar: 210 Big Macs

120 000 kalorier. Så mycket bränner de cyklister som lyckas genomföra samtliga 21 etapper under ”Tour de France”, skriver forskaren John Eric Goff i The Conversation. Det motsvarar totalt 210 Big Macs, eller tio per tävlingsdag. Det kanske låter mycket, men då ska du komma ihåg att tävlingscyklisterna inte samlar på fett som kan förvandlas till energi. Därför måste de ständigt peta i sig ny energi under loppen.

Tycker du att det här med cyklister och energi är superspännande? Det tror jag inte för en sekund. Men OM du faktiskt gör det kan jag rekommendera videon nedan där en elitcyklist tävlar mot en elrost för att se vem som alstrar mest energi.