Har djur sex för
att det är skönt?

Erkänn att du också undrar.

Svaret är ja. Det är åtminstone så jag tolkar Jason G Goldmans reportage i BBC där han listar en rad indicier på varför somliga djur har sex för ren njutning.

Nedan är fyra exempel, om du är på det humöret.

  • Enligt en forskningsrapport från 1997 har dvärgschimpansen ”plenty of sex” även när de inte kan bli gravida. Vad som utgör ”plenty of sex” i detta fall får du ta reda på själv.
  • När en lejonhona har ägglossning kan hon para sig 100 gånger per dag med flera olika partners. Eftersom det bara krävs en fullträff och ägglossningen brukar pågå i en vecka kan man ställa sig frågan om lejonhonan vill maximera sina chanser eller om hon helt enkelt gillar att para sig?
  • Nästa semi-obekväma fråga: Kan djur få orgasm? Det kan i så fall vara en indikation på att de ibland väljer att para sig för att njuta och inte bara för att föröka sig. När de italienska forskarna Alfonso Troisi och Monica Carosi studerade japanska makaker i 238 timmar lyckades de bevittna 240 samlag. I en tredjedel av fallen visade honan tecken på orgasm: “The female turns her head to look back at her partner, reaches back with one hand, and grasps the male.”
  • En av de mest omfattande studierna i ämnet publicerades tidigare i år i Zoo Biology. Forskarna hade då följt två brunbjörnar i fångenskap under sex år – och noterat 28 fall av oralsex. Jag kan tillägga att TMZ nyligen publicerade en video på två schimpanser som hade oralsex på ett zoo inför förskräckta barnfamiljer, men det får du leta upp själv.